Lagane mediteranske lazanje od povrća

Lazanje od povrća se pripremaju u mediteranskom i vegetarijanskom stilu, i idealne su za laganiji ručak.

Shutterstock

Sastojci:

  • 16 g paradajz paste
  • 120 g listova za lazanje
  • 1 tikvica
  • 20 g tvrdog sira
  • 400 g sitno seckanog paradajza
  • 10 g bosiljka
  • 2 čena belog luka
  • 1 patlidžan
  • 1 crvena paprika
  • 30 g putera
  • 30 g brašna
  • 300 ml mleka
  • ulje
  • biber
  • so
  • 1 kašičica šećera
  • 100 ml voda

Recept za lazanje od povrća:

Za lazanje zagrejte rernu na 220° C, a zatim očistite papriku i isecite je na komade veličine zalogaja. Odsecite zelene stabljike sa patlidžana i isecite ih na komade veličine zalogaja.
Iseckajte tikvicu na komade veličine zalogaja, a zatim sitno iseckajte (ili narendajte) beli luk. Zagrejte veliki tiganj sa malo ulja na srednje jakoj vatri.

Kada se zagreje, dodajte seckanu papriku, patlidžan i tikvicu sa velikim prstohvatom soli i pržite 8-10 minuta ili dok povrće ne počne da rumeni i da se karamelizuje. Prokuvajte 100 ml vode. Dok se povrće prži, rastopite puter u šerpi na srednjoj vatri. Kada se istopi, dodajte brašno i mešajte drvenom kašikom 1-2 minuta.

Postepeno umutite 300 ml mleka i kuvajte 5 minuta dok ne dobijete gusti sos. Narendajte tvrdi sir. Kada se sos zgusne, sklonite sa vatre, začinite solju i biberom i umešajte polovinu rendanog tvrdog sira, a ostatak sačuvajte za kasnije.

Kada se povrće karamelizuje, dodajte seckani beli luk, paradajz pastu, 1 kašičicu šećera, seckani paradajz i 100 ml prokuvane vode u tiganj. Kuvajte 3-4 min ili dok se ne zgusne do konzistencije sosa za testeninu. Isecite stabljike bosiljka (listove sačuvajte za ukras!) i dodajte ih u tiganj.

Stavite malo sosa od povrća na dno posude za rernu, a zatim na vrh stavite polovinu listova za lazanje. Ponavljajte ovaj proces dok ne završite sa listom za lazanje. Na kraju prelijte sosom od sira, pazeći da su sve lazanje pokrivene. Pospite preostali rendani tvrdi sir direktno preko sosa od sira i stavite jelo u rernu na 30-35 minuta. Ostavite da se prohlade pre serviranja. Pospite listovima bosiljka. Možda ćete želeti da napravite i firentinske rol lazanje kao iz najboljih restorana.

Pročitajte kako se prave sočne lazanje sa tikvicama

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Recept za letnje lazanjete sa tikvicama bez testa  Instagram/ricettinaeasy

StvarUkusa