Zapečeni posni prebranac

Posni prebranac obavezan je deo trpeze, a uz dodatak lovorovog lista dobićete neodoljiv obrok.

prt scr / yt / Chef Boy An

Sastojci:

  • 450 g belog pasulja
  • 1 kg crnog luka, isečenog na tanke trakice
  • 80 ml ulja
  • 1 kašika slatke mlevene paprike
  • 2 čena belog luka, vrlo sitno naseckana
  • 4 lovorova lista
  • 1 prstohvat soli i bibera

Recept za zapečeni posni prebranac:

Za prebranac prvo potopite pasulj preko noći u puno vode. Ocediti ga pa stavite u lonac i prelijte vodom. Na svakih 240 g pasulja sipajte 700 ml vode. Pustite da proključa na jakoj vatri. Smanjite vatru i dinstajte dok pasulj ne omekša, oko sat i po. Ocedite pasulj i ostavite vodu od kuvanja. Zagrejte rernu na 190 stepeni.

U velikoj vatrostalnoj posudi pomešajte ulje sa lukom na srednjoj vatri. Krčkajte luk oko 30 minuta, dok ne omekša i ne postane tamno žut. Možda ćete s vremena na vreme morati da dodate kap vode kako biste sprečili da se luk osuši. Kada je gotov, dodajte pasulj, beli luk, papriku i lovorov list. Posolite i pobiberite, dodajte oko 700 ml kuvane vode i lagano promešajte. Pasulj treba da bude malo prekriven vodom, ali ne i da pliva u njoj.

Stavite vatrostalnu posudu u rernu i pecite oko sat do sat i po, po potrebi dolivajući još vode pasulj nikada ne sme biti potpuno suv. Kada je gotov, gornji sloj pasulja treba da bude lagano karamelizovan i prilično suv i trebalo bi da je većina vlage isparila, dok bi pasulj iznutra trebalo da bude kremast.

Pre serviranja ostaviti da se prebranac potpuno ohladi. Ostavite da odstoji jedan dan u frižideru. Servirajte na sobnoj temperaturi, ali ne hladno. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i prebranac sa ajvarom.

Pročitajte kako se pravi posni prebranac sa belim vinom

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Posni čili po receptu Eve Longorije   Instagram/evalongoria

StvarUkusa