Sastojci:
Za ribu:
- 4 fileta bakalara (po 110 g)
- so, biber, suvi origano
- maslinovo ulje
Za sos:
- 1/2 crvenog luka (sitno seckan)
- 3 čena belog luka (izgnječena)
- 1,5 šolja čeri paradajza
- 1 čaša suvog belog vina (ili pileća supa + malo sirćeta)
- 2 kašike limunovog soka
- malo ljute papričice (ili prstohvat čili pahuljica)
- 1/2 kašike povrćnog bujona u prahu
- začini: beli luk u prahu, crni luk u prahu, suvi bosiljak
- po 1/2 šolje crnih i zelenih maslina (bez koštica)
- sveži bosiljak (seckan)
- opcionalno: malo putera i izmrvljen feta sir
Priprema:
Ako vam treba brz i zdrav obrok sa ukusima Mediterana, ovaj recept za ribu je pravi pogodak. Spreman je za manje od 30 minuta, izgleda kao da je iz restorana, a pravi se u jednom tiganji. Savršen spoj jednostavnog i posebnog.
Osušite filete ubrusom, premažite ih maslinovim uljem i posolite, pobiberite i pospite origanom.
Na srednjoj vatri zagrejte maslinovo ulje i puter. Propržite luk dok ne omekša, dodajte beli luk, pa čeri paradajz. Sipajte vino i limun, kuvajte 3–4 minuta da se tečnost malo redukuje. Dodajte začine, čili i bujon. Spustite filete u tiganj, prelijte ih sosom i poklopite. Kuvajte oko 5 minuta. Dodajte bosiljak i nastavite još par minuta dok riba ne postane bela i ne počne da se lista. Po želji pospite feta sirom i još malo limunovog soka.
Bonus video