Ručak za 1.000 dinara: Piletina iz rerne sa krompirom

Ručak za celu porodicu može se pripremiti i sa budžetom od 1.000 dinara – baš kao ova piletina sa krompirom iz rerne.
Ručak za 1.000 dinara: Piletina iz rerne sa krompirom Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 700 g bataka ili karabataka (može i krilca)
  • 1,5 kg krompira
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 kašike masti ili 4 kašike ulja
  • 1 ravna kašičica crvene paprike
  • So i biber po ukusu
  • 1 kašičica suvog biljnog začina
  • Grančica svežeg ruzmarina (ili suvi)
  • 100 ml vode

Priprema:

Piletina iz rerne sa krompirom je klasik koji nikada ne izlazi iz mode – jednostavan za pripremu, a uvek izdašan i ukusan obrok za celu porodicu. Ovo jelo spaja sočnost mesa i mekani, aromatični krompir, koji upija sve začine i sokove iz piletine tokom pečenja. Idealan je izbor kada želite da pripremite kompletan ručak bez mnogo muke i čišćenja, jer se sve kuva u jednom plehu. Osim toga, ova kombinacija je pristupačna i pogodna za svaki budžet, a uz malo dodatnog povrća i začina može postati prava raskoš na tanjiru. Savršen balans ukusa i jednostavnosti čini ovaj recept nezaobilaznim u svakodnevnoj kuhinji.

Savet:

Ako volite hrskavu koricu na mesu, zadnjih 5 minuta uključite rernu na grill opciju.

Operite batake, posolite, pobiberite i utrljajte alevu papriku i suvi začin. Po želji dodajte i malo ulja. Ostavite da odstoji 15 minuta. Oljuštite krompir i isecite ga na krupnije kriške ili kocke. Dodajte so, biber, ulje i seckan beli i crni luk. Sve promešajte.

Pleh obložite papirom za pečenje ili blago podmažite mašću. Rasporedite krompir po dnu, a preko stavite začinjene batake. Dodajte ruzmarin i prelijte sa oko 100 ml vode. Pokrijte alu-folijom. Pecite na 200°C oko 40 minuta poklopljeno, zatim skinite foliju i zapecite još 20 minuta dok ne uhvati lepu boju.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Zapečeni bataci sa harmonika krompirom, medom i senfom  Izvor: Instagram/beckyexcell