Najbolji bataci iz rerne, prste da poližeš: Obavezno ih probajte sa ovim umakom od jogurta

Idealan ručak za tople dane, recept za savršeno hrskave i aromatične batake koji se spremaju u rerni i umak od grčkog jogurta. Rezultat - prste da poližeš!
Foto: Screenshot/Instagram/andyseastcoastkitchen

Sastojci:

6 karabataka

  • maslinovo ulje

  • 3 kašike paradajz paste

  • 2 kašike grčkog jogurta

  • 5 čenova belog luka, sitno iseckanih

  • so, po ukusu

  • dimljena paprika u prahu

  • suvi origano

    Za umak:

  •  4 kašike grčkog jogurta

  •  šaka svežeg korijandera

  •  polovina ljute papričice (po želji, bez semenki)

  •  1 kašika maslinovog ulja

  •  1 kašika crvenog vinskog sirćeta ili svežeg limunovog soka

  •  so, po ukusu

    Priprema:

    U većoj posudi pomešajte paradajz pastu, grčki jogurt, iseckani beli luk, malo maslinovog ulja, dimljenu papriku, origano i so. Dobro sjedinite sastojke dok ne dobijete gustu marinadu. Ukoliko volite začinjeno, probajte i batake sa ovakvom marinadom, oduševiće vas!

    Karabatake operite, osušite ubrusom i premažite pripremljenom marinadom sa svih strana. Po želji, ostavite da odstoje u frižideru 1–2 sata radi intenzivnijeg ukusa.

    Zagrejte rernu na 200°C. Karabatake rasporedite na rešetku, ispod koje je postavljen pleh sa papirom za pečenje (za skupljanje masnoće). Pecite 40–45 minuta, ili dok ne dobiju hrskavu, zlatno-smeđu koricu.

    Dok se meso peče, pripremite umak: u blender stavite jogurt, svež korijander, ljutu papričicu, maslinovo ulje, sirće (ili limunov sok) i so. Miksujte dok ne dobijete glatku kremastu teksturu.

    Pečene karabatake poslužite tople, uz umak sa strane ili preko mesa.

    Bonus video

    This browser does not support the video element.

    Recept za sočne ćufte u sosu od povrća Izvor: Instagram/tencere.yemekleri