Sa tikvicama mogu da se naprave najrazličitija jela. Možete da ih urolate kao sarme, da ispohujete, napravite ražnjiće... ali možete da spremite i čokoladnu tortu sa tikvicama. Za sva ta jela potreban vam je šporet, a sada vam predlažemo 2 jednostavna recepta koji će vam oduzeti svega 10-ak minuta, a sve što treba da uradite je da ohladite u frižideru.
SALATA OD TIKVICA I LUKA
Sastojci:
- 2-3 tikvice
- 1 crni luk
- mirođija
- peršun
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 1-2 kašike senfa
- 2 kašike sirćeta
- 1 kašičica začinske paprike
- 2 čena belog luka
Priprema:
Tikvice isecite na kolutove, pa stavite u kesu za pečenje. Crni luk isecite na kolutove, pa isto ubacite u kesu. Dodajte seckani peršun i mirođiju, so, šećer, senf, a zatim sipajte sirće, mleveni beli luk i začinsku papriku. Zatvorite kesu i dobro protresite da se svi sastojci lepo sjedine. Stavite u frižider na 20 minuta.
TIKVICE U PARADAJZ SOSU
Sastojci:
- 1 tikvica
- 3 velika paradajza
- 1 paprika
- 5-6 čenova belog luka
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- peršun
- sok od 1/2 limuna
- 2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Tikvicu isecite na 3 dela, pa svaki deo na tanke kriške. Stavite u posudu sa vodom i ostavite 15 mitnuta. U blenderu pomešajte isečen paradajz, papriku i beli luk, peršun, so, šećer, limunov sok i maslinvo ulje. Dobro izblendirajte. Tikvice procedite, pa stavite u vatrostalnu posudu, prelijte sokom od paradajza, a zatim ide još jedan red tikvica i jedan onda opet sos od paradajza. Stavite u frižider na sat vremena.
Izvor: Stvar ukusa