Po legendi, savremene palačinke je smislio kuvar pape Gelazija I kad je 2. januara 492. godine u Vatikan došlo toliko hodočasnika da je ponestalo hrane, a našlo se samo jaja i brašna. Novootkrivena poslastica vrlo brzo je osvojila Evropu. Postoje različite verzije omiljene poslastice, a najpopularnijte su američke i ove naše tanke. Možete da ih filujete i slatkim, ali i slanim filom.
Postoje i zanimljivi običaji koji se vezuju za palačinke, kao npr. da za Novu godinu u ruci kojom bacate uvis i okrećete palačinke, držite novčić, pa ako ne ispadne, cele godine ćete imati novca.
Postoji i legenda, da je Napoleon pre svake bitke sam pekao i okretao palačinke. Ako bi mu koja ispala, čuveni osvajač je kretao u boj pun mračne strepnje. Kad je, pekao palačinke pre napada na Moskvu, uspešno je okrenuo četiri, ali mu je peta pala na pod. Posle poraza je mračno rekao: "To je ona peta palačinka!"
Pročitajte i kako se pravi smesa za palačinke.
Sastojci:
- 4 krompira
- 1 crni luk
- 1 ljuta papričica
- 1 paprika
- 50 g sira
Za palačinke:
- 3 jajeta
- 320 ml mleka
- 160 g brašna
- 15 ml ulja
Za pohovanje:
- 3 jajeta
- 3 kašike brašna
- 150 g prezli
Priprema:
Krompir stavite da se kuva, a u tiganju propržite sitno seckan crni luk, ljutu papriku i papriku. Jaja umutite, pa dodajte mleko, brašno i ulje i sve dobro sjedinite. Od te smese ispecite palačinke. Gotov krompir ispasirajte, a onda pomešajte sa propreženim povrćem. Dodajte i rendani sir i sve dobro promešajte. Palačinke punite dobijenom smesom i urolajte. Uvaljajte svaku u umućena jaja koja ste pomešali sa brašnom, a zatim u prezle. Pržite u zagrejanom ulju i vadite na ubrus da se ocede.
Izvor: Stvar ukusa