SLASNE POHOVANE PALAČINKE: Napunite ih pire krompirom i povrćem - pravi gurmanski obrok (VIDEO)

Pohovane palačinke su super predlog za bilo koji deo dana.

Printscreen/YT/Ricette di Casa Mia

Po legendi, savremene palačinke je smislio kuvar pape Gelazija I kad je 2. januara 492. godine u Vatikan došlo toliko hodočasnika da je ponestalo hrane, a našlo se samo jaja i brašna. Novootkrivena poslastica vrlo brzo je osvojila Evropu. Postoje različite verzije omiljene poslastice, a najpopularnijte su američke i ove naše tanke. Možete da ih filujete i slatkim, ali i slanim filom. 

Postoje i zanimljivi običaji koji se vezuju za palačinke, kao npr. da za Novu godinu u ruci kojom bacate uvis i okrećete palačinke, držite novčić, pa ako ne ispadne, cele godine ćete imati novca. 

Postoji i legenda, da je Napoleon pre svake bitke sam pekao i okretao palačinke. Ako bi mu koja ispala, čuveni osvajač je kretao u boj pun mračne strepnje. Kad je, pekao palačinke pre napada na Moskvu, uspešno je okrenuo četiri, ali mu je peta pala na pod. Posle poraza je mračno rekao: "To je ona peta palačinka!"

Pročitajte i kako se pravi smesa za palačinke

Sastojci:

  • 4 krompira 
  • 1 crni luk 
  • 1 ljuta papričica 
  • 1 paprika 
  • 50 g sira

Za palačinke:

  • 3 jajeta 
  • 320 ml mleka 
  • 160 g brašna 
  • 15 ml ulja 

Za pohovanje: 

  • 3 jajeta 
  • 3 kašike brašna 
  • 150 g prezli 

Priprema: 

Krompir stavite da se kuva, a u tiganju propržite sitno seckan crni luk, ljutu papriku i papriku. Jaja umutite, pa dodajte mleko, brašno i ulje i sve dobro sjedinite. Od te smese ispecite palačinke. Gotov krompir ispasirajte, a onda pomešajte sa propreženim povrćem. Dodajte i rendani sir i sve dobro promešajte. Palačinke punite dobijenom smesom i urolajte. Uvaljajte svaku u umućena jaja koja ste pomešali sa brašnom, a zatim u prezle. Pržite u zagrejanom ulju i vadite na ubrus da se ocede. 

Izvor: Stvar ukusa