Valjušći sa krompirom su starinsko jelo koje se kod nas najviše pravi u Vojvodini. Nekada je važilo za sirotinjsko jelo, jer se pravi od sastojaka koje je svaka kuća uvek imala. Danas su postali svojevrstan delikates, koji možete pronaći u u pojedinim restoranima.

Priprema je vrlo jednostavna, a najbolji su dok su još vrući i kada se služe uz salatu od kupusa.

Sastojci:

Za testo:

  • 1 jaje
  • 500 g mekog brašna
  • 250 ml vode
  • prstohvat soli
  • malo ulja

I još:

  • 4 veća krompira
  • 1 glavica luka
  • malo ulja
  • aleva paprika

Priprema:

Krompir oljuštite i isecite na kockice, pa stavite da se kuva. Za to vreme zamesite testo tako što ćete sve sastojke pomešati dok ne dobijete glatku masu. Razvucite ga oklagijom na debljinu oko 1 cm isecite na manje kocke, pa kidajte komadiće i ubacujte u kipuću vodu. Kuvajte ih nekoliko minuta dok ne isplivaju na površinu. Vodu procedite, pa kada je krompir kuvam pomešajte ga sa testom. Luk sitno naseckajte, pa ga propržite na malo ulja, dok ne zastakli. Dodajte malo aleve paprike i pržite još nekoliko sekundi. Dodajte u šerpu u kojoj su krompir i valjušci, pa sve lepo izmešajte i posolite po ukusu. Služite dok su još vrući.

Izvor: Stvar ukusa