Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VALJUŠCI SA KROMPIROM: Starinsko jelo od jeftinih sastojaka, baš kako su ih nekada pravile naše bake

Autor Marija Brčić

Valjušci sa krompirom omiljeni su u Vojvodini, a prave se nikad lakše.

 Valjušci sa krompirom Izvor: Printscreen/YT/szazsu

Valjušći sa krompirom su starinsko jelo koje se kod nas najviše pravi u Vojvodini. Nekada je važilo za sirotinjsko jelo, jer se pravi od sastojaka koje je svaka kuća uvek imala. Danas su postali svojevrstan delikates, koji možete pronaći u u pojedinim restoranima.

Priprema je vrlo jednostavna, a najbolji su dok su još vrući i kada se služe uz salatu od kupusa.

Sastojci:

Za testo:

  • 1 jaje
  • 500 g mekog brašna
  • 250 ml vode
  • prstohvat soli
  • malo ulja

I još:

  • 4 veća krompira
  • 1 glavica luka
  • malo ulja
  • aleva paprika

Možda će vas zanimati

Priprema:

Krompir oljuštite i isecite na kockice, pa stavite da se kuva. Za to vreme zamesite testo tako što ćete sve sastojke pomešati dok ne dobijete glatku masu. Razvucite ga oklagijom na debljinu oko 1 cm isecite na manje kocke, pa kidajte komadiće i ubacujte u kipuću vodu. Kuvajte ih nekoliko minuta dok ne isplivaju na površinu. Vodu procedite, pa kada je krompir kuvam pomešajte ga sa testom. Luk sitno naseckajte, pa ga propržite na malo ulja, dok ne zastakli. Dodajte malo aleve paprike i pržite još nekoliko sekundi. Dodajte u šerpu u kojoj su krompir i valjušci, pa sve lepo izmešajte i posolite po ukusu. Služite dok su još vrući.

Izvor: Stvar ukusa 

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti