S mariniranim tikvicama nadohvat ruke u frižideru imaćete savršen prilog za roštilj ili ribu, dodatak uz razne salate ili brzo predjelo koje možete da poslužite uz sveži sir ili prepečeni hleb.

Najbolje je od svega što priprema nije komplikovana niti oduzima previše vremena, a sjajan je način da iskoristite sveže tikvice koje ovako spremljene mogu da stoje i do nedelju dana.

Sastojci:

  • 3 srednje tikvice
  • 300 ml sirćeta
  • 2 kašike soli
  • 200 ml maslinovog ulja
  • 4 čena belog luka
  • 2 kašičice origana
  • 2 kašičice suvog peršuna
  • 1 kašičica tucane paprike (opciono)

Priprema:

Tikvice oljuštite i nasecite na što tanje kolutove, pa ih posolite i ostavite da odstoje oko pola sata da puste vodu. U šerpici pomešajte maslinovo ulje, očišćene cele čenove belog luka i dodajte žačine, pa zagrevajte na laganoj vatri, ali vodite računa da ne provri. Ukoliko ne želite da budu ljute nemojte stavljati ljutu papriku. U teglice ili činije sa poklopcem, ređajte tikvice koje ste dobro ocedili od viška vode, pa ih lagano prelijte marinadom i pritisnite ih viljuškom. Zatvorite poklopac, blago pretresite i čuvajte u frižideru. Pre svake upotrebe malo promešajte.

Izvor: Stvar ukusa