NAMAZ OD SPANAĆA: Super se slaže uz meso i ribu, plus trik kako da očuva zelenu boju nakon kuvanja (VIDEO)

Recept za ukusan i kremast namaz od spanaća!

Printscreen/Youtube/One day One recipe

Uz faširane šnicle, ribu, prepečen tost, hrskave tortilje - ovo je namaz koji ide uz sve. Lagan je i kremast, brzo se pravi, a svi sastojci su jednostavni. 

Spanać je prirodni izvor vitamina, minerala i vlakana. Bogat je fitonutrijentima, posebno beta-karotenom i luteinom, koji ga čine povrćem sa dosta antioksidanasa koji štite ćelije organizma. Pripada istoj porodici biljaka kao i cvekla, blitva, repa.

Sastojci:

  • 1 glavica pečenog belog luka 
  • 300 g svežeg baby spanaća
  • 4 kašike maskarponea ili krem sira
  • 60 g rendanog sira po izboru
  • nekoliko listova bosiljka
  • sok od 1/2 limuna
  • malo maslinovog ulja
  • so, biber

Priprema:

Glavicu luka ispecite tako što ćete neočišćenu glavicu  preseći na vrhu tako da se čenovi vide, prelijte maslinovim uljem, i umotajte u alu foliju. Pecite na 180 stepeni 40 minuta. Nakon toga samo istisnite čenove u činiju.

Spanać prelijte kipućom vodom i poklopite na par minuta. Zatim procedite i prelijte hladnom vodom kako bi spanać zadržao boju. Procedite. Potom sve sastojke ubacite u činiju i štapnim mikserom mutite do kremaste strukture. Sipajte u teglicu i čuvajte u frižideru.

Izvor: Stvar ukusa