Rižoto je još jedno jelo iz tradicionalne italijanske kuhinje koje je osvojilo ceo svet. Ono na čemu italijani insistiraju to je da pirinač mora da se razliva i da bude savršeno kremast, a takva smesa se dobija uz pomoć bujona i načinu na koji se dodaje u toku kuvanja.
Ovaj recept za rižoto sa povrćem idealan je za tople letnje dane, jer je lagan, a priprema se nikad jednostavnije.
Sastojci:
- 180 g pirinča
- 500 ml bujona
- 30 ml maslinovog ulja
- 2 paprike
- 1 šargarepa
- 1 glavica crvenog luka
- 1 tikvica
- 60 ml belog vina
- 20 g parmezana
Priprema:
U većoj šerpi stavite bujon da se zagreva na laganoj vatri. Na malo maslinovog ulja propržite sitno naseckan luk, a kada zastakli dodajte papriku isečenu na kockice, šargarepu i tikvicu. Dinstajte dok povrće ne omekša. Izvadite iz tiganja, dodajte preostalo maslinovo ulje, pa ubacite oprani pirinač. Pržite oko minuta, a potom zalijte belim vinom. Krčkajte na laganoj vatri dok sva tečnost ne ispari. Postepeno dodajte vrući bujon, uz neprestano mešanje. Svaki put kada pirinač upije tečnost dodajte još malo, sve dok se ne skuva, za šta treba oko 15-20 minuta. Kada je gotov sklonite ga sa ringle, dodajte povrće, sve pospite parmezanom, začinite po ukusu i promešajte.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE