Domaći tahini sos pravi se jednostavno, uz malo susama, ulja i soli. Možda će vas zanimati i kako se pravi najbolji bešamel sos. Evo i kako da napravite tahini!
Sastojci:
- 130 g susamovih semenki
- 2 do 4 supene kašike ulja
- posolite po ukusu
Recept za domaći tahini sos:
Stavite semenke susama u široku, suvu šerpu na niskoj vatri. Pržite, stalno mešajući dok semenke ne zamirišu i ne postanu blago obojene, oko 3 do 5 minuta. Pržene semenke prebacite na pleh ili tanjir i potpuno ohladite.
Ubacite ohlađene semenke susama u blender i blendirajte dok se ne formira mrvičasta pasta, oko 1 minut. Dodajte 3 kašike ulja i blendirajte oš 2 do 3 minuta, zaustavljajući se da nekoliko puta sastružete dno i stranice blendera.
Proverite kako izgleda smesa tahinija. Trebalo bi da bude glatka, a ne poput peska i trebalo bi da je tečna. Možda ćete morati da blendirate još jedan minut ili da dodate još jednu kašiku ulja. Probajte tahini, a zatim posolite po ukusu. Ako ubacite so, izblendirajte još 5 do 10 sekundi da se sjedini. Uživajte.
Pročitajte kako se pravi tartar sos
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.