Bešamel spada u 5 klasičnih sosova u francuskoj kuhinji, a pravi se od proprženog brašna i mleka. Poseban šmek mu daje začin kao što je muskatni oraščić. Možda vam deluje da se bešamel sos lako pravi, ali postoje trikovi koji će ga učiniti savršenim. Brašno koje se prži na istopljenom puter se meša varjačom, a kada sipate mleko počnite da koristite žicu. Ovo će smanjiti grudvice, a postoji i još jedan super trik za sos bez grudvica. Kada se brašno isprži, isključite šporert, pa postepeno sipajte mleko i onda ponovo uključite šporet. Ovo je sjajan savet i radi 100%.
- Sastojci:
- 80 g putera
- 95 g brašna
- 1 l mleka
- so, biber, muskatni oršačić
Priprema:
U šerpi istopite puter, pa dodajte brašno. Mešajte i pržite dok ne dobije zlatnu boju. Zatim isključite šporet i krenite da postepeno sipate mleko. Kada sipate prvu količinu dobro promešajte da se brašno i mleko sjedine (vodite računa da je šporet i dalje isključen). Zatim sipajte i preostalo mleko i dobro promešajte. Nakon toga uključite šporet na srednju temepraturu i posolite, pobiberite, pa pospite muskatnim oraščićem. Mešajte varjačom sve vreme, a kada krene da se zgušnjava, uzmite žicu. Nastavite da mešate dok se skroz ne zgusne.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus