Ne zna se da li je bešamel sos nastao u Italiji ili Francukoj, jer postoje verovanja da se tokom renesanse u Toskani služio beli sos, koji su nazivali i "lepljivi", zbog svoje guste teksture. U francuskim kuvarima se pojavio 1533. godine kada su ga prvi put napravili lični kuvari Katarine de Mediči, supruge Henrija II. Odakle god da je poreklo ovog čuvenog umaka niko ne može da mu ospori ukus, a odlično se slaže uz mnoga jela, od testenine do mesa.Kako je u toku Uskršnji post naučite kako da spremite i posni bešamel sos. Kako bi sos imao manje grudvica obavezno u smesu od brašna i margarina dodajte toplo mleko.
- Sastojci:
- 800 ml posnog mleka (sojino, bademovo, pirinčano)
- 70 g margarina
- 2 kašike brašna
- 1 kašičica soli
- 1/3 kašičice bibera
- 1/3 kašičice muskatnog oraščića
Priprema:
Sipajte mleko u posudu, pa kuvajte i pre nego što krene da vri stavite sa strane. U drugoj šerpi istopite margarin, pa dodajte brašno i pržite 2 minuta, sve vreme mešajte. Zatim sipajte toplo mleko i začine, pa kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus