Bešamel sos je sos koji se tradicionalno pravi od putera i brašna u mešavini 1:1 po zapremini, i mleka. Bešamel se takođe naziva i beli sos i jedan je od vodećih (osnovnih) sosova francuske kuhinje. Obično se koristi u jelima poput musake, lazanja, ali se može kombinovati i u drugim specijalitetima poput ovog u nastavku.

  • Sastojci:
  • 500 g krompira
  • so, biber, slatka paprika
  • maslinovo ulje
  • 500 g pečuraka
  • 1 crni luk
  • Bešamel sos:
  • 45 g maslaca
  • 20 g brašna
  • 300 ml mleka
  • so
  • 70 g sira

Priprema:

Krompir isecite na kriške, stavite u vatrostalnu posudu pa začinite sa solju, biberom i paprikom. Pospite maslinovim uljem pa dobro umešajte. Pecite pola sata na 200 stepeni. Za to vreme očistite i iseckajte pečurke. Iseckajte i luk pa zajedno propržite. Posolite i pobiberite. 
Napravite bešamel sos. U šerpi otopite puter, dodajte brašno uz stalno mešanje pa nalijte mleko i mešajte. Posolite. Kada se zgusne sklonite sa ringle. Preko krompira sipajte pržene pečurke pa bešamel. Odozgo narendajte sir. Pecite na 180°C 15-20 minuta.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE