Bešamel sos je sos koji se tradicionalno pravi od putera i brašna u mešavini 1:1 po zapremini, i mleka. Bešamel se takođe naziva i beli sos i jedan je od vodećih (osnovnih) sosova francuske kuhinje. Obično se koristi u jelima poput musake, lazanja, ali se može kombinovati i u drugim specijalitetima poput ovog u nastavku.
- Sastojci:
- 500 g krompira
- so, biber, slatka paprika
- maslinovo ulje
- 500 g pečuraka
- 1 crni luk
- Bešamel sos:
- 45 g maslaca
- 20 g brašna
- 300 ml mleka
- so
- 70 g sira
Priprema:
Krompir isecite na kriške, stavite u vatrostalnu posudu pa začinite sa solju, biberom i paprikom. Pospite maslinovim uljem pa dobro umešajte. Pecite pola sata na 200 stepeni. Za to vreme očistite i iseckajte pečurke. Iseckajte i luk pa zajedno propržite. Posolite i pobiberite.
Napravite bešamel sos. U šerpi otopite puter, dodajte brašno uz stalno mešanje pa nalijte mleko i mešajte. Posolite. Kada se zgusne sklonite sa ringle. Preko krompira sipajte pržene pečurke pa bešamel. Odozgo narendajte sir. Pecite na 180°C 15-20 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem