AUTENTIČNI RECEPT ZA ČUVENU KARBONARU ĐENARA KONTALDA: Skoro svi dodaju pavlaku za kuvanje, a to nikako ne smeju

Ako želite da napravite pravu karbonaru izbacite pavlaku za kuvanje i bešamel sos.

Printscreen/YT/ Citalia

Renomirani italijasnki kuvar, Đenaro Kontaldo, koji često sarađuje sa Džejmijem Oliverom, otkriva recept za pravu karbonara pastu. Ovaj recept je videlo preko 4 miliona ljudi, a priprema nije teška. Najbitnije je da skuvate špagete kako treba. Italijani je kuvaju "al dente", pa ako želite autentični ukus i vi je tako skuvajte. U originalnom receptu se koristi gvnaćale (svinjski obraz), ali ako ne možete da nađete, može da posluži i pančeta. Ono što je bitno da se sos od žumanaca ne skuva, a na kraju pospite biberom za taj poseban šmek. 

Sastojci: 

  • 200 g gvnaćale (pančete) 
  • 4 velika žumanca 
  • 75 g rendanog pekorina 
  • 400 g špageta

Priprema:

Kada voda provri, posolite je i stavite špagete. Kuvajte ih 5 minuta. Zatim isključite šporet i ostavite ih još 3 minuta. Gvanćale ili pančetu isecite na sitnije kockice. Žumanca viljuškom umutite sa 40 g rendanog pekorino sira. Zagrejete tiganj (bez ulja) i dodajte gvanćale. Pržite dok ne postane hrskavo. Isključite šporet i ostavite da se ohladi minut, dva, pa dodajte špagete i malo vode u kojoj su se kuvale. Promešajte. Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohlade par minuta. Zatim umešajte umućena žumanca sa sirom i lepo promešajte. Pazite, žumanca ne smeju da se skuvaju, zato vodite računa da pasta bude lepo ohlađena kad ih dodate, ali ne skroz. Vratite par sekundi na šporet, čisto da se stegnu, ali vodite računa da se ne skuvaju. Preko izrendajte prekorino sir i pospite biberom. 

Izvor: Stvar ukusa