Kako sa lepšim vremenom sve manje vremena provodimo u kuhinji, pribegavamo receptima koji iziskuju minimalno vreme pripreme. Proleće obiluje svežim mladim povrćem, koje se može iskoristiti na nebrojeno mnogo načina.

Jedna od takvih namirnica su tikvice, sinonim za lepo vreme i dolazak proleća. Većina ljudi obožava da ih jede na razne načine, a jedan od brzih, lakih i zasitnih obroka sa tikvicama u glavnoj ulozi jeste upravo ovo jelo.

Sastojci:

  • 500 g njoka
  • 2 srednje tikvice
  • 500 ml pavlake za kuvanje
  • 1 kesica parmezana
  • svež bosiljak
  • so, biber

Priprema:

Tikvicu izrendajte ili isecite na tanje delove, posolite i ostavite sa strane da odstoji. Posle nekog vremena ocedite višak vode i stavite tikvice u zagrejan tiganj sa malo ulja. Dinstajte ih nekoliko minuta, potom dodajte pavlaku za kuvanje, naseckan bosiljak i začine po ukusu i dinstajte do željene gustine. Vodite računa da ne prekuvate sos - trebalo bi da ostane tečan kako bi ga njoke upile. U odvojenoj posudi skuvajte njoke uobičajeno i sjedinite sa sosom od tikvica. Pre služenja njoke pospite parmezanom ili drugim sirom po ukusu.

Izvor: Stvar ukusa