Ovaj pikanti prilog jelu mora naći mesto na vašoj trpezi.

Potrebno je:

  • 5 kg paprike ( babure ili somborke)
  • 2 kg kisele pavlake
  • 2 kg feta sira
  • 1 čaša pavlake
  • so po ukusu
  • mleko po potrebi

Priprema:

Ukoliko možete da pronađete somborke paprike, to je bolje. Ukoliko ih nema možete iskoristiti i sitnije babure.

Paprike dobro operite i odstranite peteljku i seme. Da bi paprika bila ukusnija možete staviti malo soli u svaku. Zatim papriku okenite malo na jednu, malo na drugu stranu da se so lepo rasporedi.

Rernu zagrejte na temperaturu od oko 170 stepeni, i stavite da se paprike malo zapeku. Ovo traje svega nekoliko minuta, da paprike ne bi bile previše mekane. Izvaditi ih iz rerne i ostaviti da se ohlade. Ukoliko ima tečnosti u njima istrestite je.

U posebnu ponudu staviti feta sir i pomešati ga sa pavlakom. Probajte sir pre nego što ga posolite, jer često feta zna da bude dosta slana. Po ukusu dodajte još malo soli.

Uzimati hladne paprike i puniti ih ovim filom. Ređajte u plasičnu posudu sa poklopcem, jednu uz drugu i puniti ih sirom i pavlakom.

Na šporetu zagrejte mleko, količinu odredite sami, stavite da se ugreje, ne da bude vrelo, nego onako vruće, pa dodajte 200 g pavlake.

Tu smesu sipajte u posudu sa paprikama. Tako nalivenu posudu ostavite na sobnoj temperaturi do 2 dana... Primetićete da se odvoja sok od mleka i pavlake.

Sok procedite, paprike su spremne za jelo.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs