Ukoliko uskoro imate neki događaj ili slavite slavu ova predjela su idealna za vašu trpezu.
Slava je idealno vreme da pokažete svoje kulinarsko umeće, a zašto ne biste ovog puta probali nešto novo. Umesto sarmica možete napraviti suve punjenje paprike, iskoristite lisnato testo i napraviti preukusnu pitu... Ma mogućnosti su bezbrojne. Ovo su samo neki od predloga.
PUNJENE SUVE PAPRIKE
Potrebno je
- 10 suvih paprika
- 300 g sremskog sira
- 2 žumanceta
- 1 sveža crvena paprika
- 100 g kulena
- 1 glavica crnog luka
- ulje
Priprema
Suve paprike ostavite preko noći da odstoje u vodi, pa ih sutradan filujte. Za fil pomešajte sremski sir, žumanca, iseckanu svežu papriku, kulen sečen na kockice i kašiku sitno seckanog
crnog luka. Paprike poređajte u pleh, poprskajte ih uljem i nalijte vode tek toliko da prekrije dno.
Zapecite ih 15–20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
ROLAT OD LISNATOG TESTA
Potrebno je:
- 250 g lisnatog testa
- 150 g pilećeg filea
- senf
- so
- biber
- 100 g kačkavalja
- 200 g izdinstanih ili mariniranih šampinjona
- 1 jaje za premazivanje
Priprema
Pileći file izlupajte, začinite solju i biberom, pa premažite senfom. Razvucite koru od lisnatog testa, preko nje poređajte meso, kačkavalj iseckan na listiće i sitno seckane šampinjone.
Rolat od lisnatog testa uvijte kao veliku palačinku, zatvorite krajeve i premažite umućenim žumancetom i uljem. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 20–25 minuta.
ZLATARSKA TORTA
Potrebno je:
ZA PALAČINKE OD HELJDE
- 400 g pšeničnog brašna
- 400 g heljdinog brašna
- 1 kašičica soli
- 1,5 l vode
- ulje za prženje
ZA FIL
- 3 jajeta
- 450 g belog sira
- 100 ml mleka
- 200 g koprive (blitve ili spanaća)
- soli po ukusu
- biber
PRIPREMA
Umutite smesu za palačinke od brašna, vode i malo soli. Testo treba da bude nešto gušće nego za obične palačinke. Ispržite palačinke u tiganju. Koprivu propržite na malo ulja, pa je začinite solju i biberom i ostavite da se ohladi. Za fil pomešajte sve sastojke. U nauljenu tepsiju prvo stavite jedan red palačinki, pa ih prekrijte filom. Postupak ponavljajte sve dok ne potrošite sav fil, tako da on bude poslednji sloj u tepsiji. Palačinke pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Ukoliko vam ostane koja palačinka, poslužite ih uz domaći džem.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagram
Izvor: zena.blic.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem