Ukoliko uskoro imate neki događaj ili slavite slavu ova predjela su idealna za vašu trpezu.

Slava je idealno vreme da pokažete svoje kulinarsko umeće, a zašto ne biste ovog puta probali nešto novo. Umesto sarmica možete napraviti suve punjenje paprike, iskoristite lisnato testo i napraviti preukusnu pitu... Ma mogućnosti su bezbrojne. Ovo su samo neki od predloga.

PUNJENE SUVE PAPRIKE

Slavska predjela: Od njih će vam poći voda na usta!!!
Foto: Shutterstock shutterstock_43682476

Potrebno je

  • 10 suvih paprika
  • 300 g sremskog sira
  • 2 žumanceta
  • 1 sveža crvena paprika
  • 100 g kulena
  • 1 glavica crnog luka
  • ulje

Priprema

Suve paprike ostavite preko noći da odstoje u vodi, pa ih sutradan filujte. Za fil pomešajte sremski sir, žumanca, iseckanu svežu papriku, kulen sečen na kockice i kašiku sitno seckanog

crnog luka. Paprike poređajte u pleh, poprskajte ih uljem i nalijte vode tek toliko da prekrije dno.

Zapecite ih 15–20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

ROLAT OD LISNATOG TESTA

Slavska predjela: Od njih će vam poći voda na usta!!!
Foto: Shutterstock shutterstock_255012448

Potrebno je:

  • 250 g lisnatog testa
  • 150 g pilećeg filea
  • senf
  • so
  • biber
  • 100 g kačkavalja
  • 200 g izdinstanih ili mariniranih šampinjona
  • 1 jaje za premazivanje

Priprema

Pileći file izlupajte, začinite solju i biberom, pa premažite senfom. Razvucite koru od lisnatog testa, preko nje poređajte meso, kačkavalj iseckan na listiće i sitno seckane šampinjone.

Rolat od lisnatog testa uvijte kao veliku palačinku, zatvorite krajeve i premažite umućenim žumancetom i uljem. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 20–25 minuta.

ZLATARSKA TORTA

Slavska predjela: Od njih će vam poći voda na usta!!!
Foto: Shutterstock shutterstock_327887480

Potrebno je:

ZA PALAČINKE OD HELJDE

  • 400 g pšeničnog brašna
  • 400 g heljdinog brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1,5 l vode
  • ulje za prženje

ZA FIL

  • 3 jajeta
  • 450 g belog sira
  • 100 ml mleka
  • 200 g koprive (blitve ili spanaća)
  • soli po ukusu
  • biber

PRIPREMA

Umutite smesu za palačinke od brašna, vode i malo soli. Testo treba da bude nešto gušće nego za obične palačinke. Ispržite palačinke u tiganju. Koprivu propržite na malo ulja, pa je začinite solju i biberom i ostavite da se ohladi. Za fil pomešajte sve sastojke. U nauljenu tepsiju prvo stavite jedan red palačinki, pa ih prekrijte filom. Postupak ponavljajte sve dok ne potrošite sav fil, tako da on bude poslednji sloj u tepsiji. Palačinke pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Ukoliko vam ostane koja palačinka, poslužite ih uz domaći džem.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagram

Izvor: zena.blic.rs