Posne slave su zahtevnije i teže je napraviti dobar izbor u moru posnih zanimacija. Ovo su recepti koji su svojim ukusnom zaslužili titulu najlepših posnih jela.
PUNJENE TIKVICE
Potrebno je:
- 2 srednje tikvice
- 250 g biljnog kačkavalja isečenog na kockice
- 4 čena belog luka
- 1 dcl maslinovog ulja
- 3 kašike sirćeta
Priprema:
Oprati tikvice i iseći na kolutove. Posoliti ih, kako bi pustile vodu. U međuvremenu, u dubljoj činiji izmešati maslinovo ulje, sirće, zgnječen beli luk i posoliti. Kolutove tikvica poređati u pleh obložen pek papirom i zapeći 15 minuta na 180 stepeni. Izvaditi iz rerne, ređati u činiju i preliti pripremljenom marinadom. Ostaviti da stoji u marinadi do sutradan, a pred služenje, kačkavalj iseći na kockice, pa u svaki kolut tikvice staviti kockicu kačkavalja, probosti čačkalicom i preliti sa malo marinade.
KUGLICE SA TUNJEVINOM
Potrebno je:
- 4 veća krompira
- 125 g margarina
- 100 g pečenog susama
- 2 kisela krastavčića
- 1/2 konzerve tunjevine
Priprema:
Krompir skuvati u slanoj vodi, ocediti, dodati margarin i još toplo umutiti mikserom. Dodati 50 g pečenog susama, sitno seckane krastavčiće, tunjevinu oceđenu od masnoće, posoliti po ukusu i dobro izmešati. Od dobijene smese praviti kuglice i valjati u preostali susam.
ROLAT SA BLITVOM
Potrebno je:
- 1 list velike oblande
- 200 g blitve
- 1 glavica crnog luka
- 4 čena belog luka
- 1 srednji krompir
- 2 kašike gustina
- 2 dcl sojinog mleka
Priprema:
Crni luk sitno iseckati, pa prodinstati na vrelom ulju. Kada postane staklast, dodati seckanu blanširanu blitvu (ili smrznutu u briketima). Kada uvri suvišna tečnost, dodati gustin razmućen u sojinom mleku i prokuvati 3-4 minuta dok se ne zgusne. Skloniti sa šporeta, dodati pire od kuvanog krompira, pa kratko umutiti mikserom. Umešati sitno seckan beli luk, posoliti po ukusu, pa filovati omekšalu oblandu, uviti u rolat i ostaviti da se dobro stegne pre sečenja.
ŠAMPINJONI SA SARDINOM
Potrebno je:
- 800 g šampinjona
- 2 konzerve sardine
- 1 crvena, pečena paprika
- 100 g biljnog kačkavalja
- 1 limun
Priprema:
Šeširiće šampinjona poređajte u nauljen pleh. Sardine izmiksajte u blenderu zajedno sa uljem iz konzerve. Dodajte sitno seckanu papriku i stabljike šampinjona. Umešajte sok od limuna, posolite i pobiberite po ukusu. Punite šampinjone, pa pecite 15 minuta na 180 C. Narendajte kačkavalj, pa zapecite još malo da se kačkavalj istopi.
KUGLICE SA KIKIRIKIJEM
Potrebno je:
- 4 veća krompira
- 125 g margarina
- 300 g pečenog kikirikija
- 2 kašike posnog majoneza
- 150 g seckanih, mariniranih šampinjona
Priprema:
Krompir skuvati u slanoj vodi, ocediti, dodati u još toplo margarin i umutiti mikserom u pire. Dodati sitno seckane marinirane šampinjone, majonez, 150 g krupno seckanog pečenog kikirikija, posoliti po ukusu, pa dobro izmešati. Od smese praviti kuglice i valjati u mleveni preostali kikiriki.
ROLAT OD PAŠTETE SA POVRĆEM
Potrebno je:
- 1 list veće oblande
- 100 g margarina
- 120 g paštete sa povrćem
- 1 crvena, pečena paprika
- 1 kiseli krastavac
Priprema:
Umutiti penasto margarin, pa dodati riblju paštetu sa povrćem. Papriku i krastavčić sitno iseckati, sve dobro sjediniti, začiniti po ukusu i filovati omekšalu oblandu, pa uviti u rolat i ostaviti da se dobro stegne. Umesto oblandi može i tortilja, pa praviti više manjih.
ROLAT SA PAŠTETOM OD TUNJEVINE
Potrebno je:
100 g margarina
120 g paštete od tunjevine
1 kašika ajvara
1 kašičica senfa
1 list veće oblande (može i tortilja)
Priprema:
Umutiti penasto margarin, pa dodati paštetu od tunjevine, ajvar, senf, posoliti i dobro sjediniti. Nafilovati omekšalu oblandu i uviti u rolat, pa ostaviti u frižideru da se dobro stegne.
Sve poređati na veliki oval i poslužiti.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: zdravlje-i-kuhinja.xyz
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem