Iskoristite dok je sezona mladog krompira i napravite ovu odličnu salatu.
Recept za 4-6 osoba
Sastojci:
• 900g – 1 kg mladih krompirića
• 300g smrznutog graška
• 1 veza rotkvica
• 70g bejbi spanaća
• 3 komada mladog crnog luka
Preliv:
• 4 kašike maslinovog ulja
• 3 kašike soka od limuna
• 1 kašičica senfa
• so i biber, po ukusu
Priprema:
Upalite rernu da se greje na 220°C. Veliki pleh od rerne obložite papirom za pečenje.
Krompiriće dobro operite pa veće komade isecite na polovine ili četvrtine, manje ostavite cele. Rasporedite po plehu, da budu u jednom redu, poprskajte sa maslinovim uljem i malo soli. Pecite oko 30-40 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade.
Spremite grašak tako što ćete ga kratko obariti. Prespite u činiju sa hladnom vodom (ako imate leda ubacite u vodu) kako bi sprečili dalje kuvanje i kako bi grašak zadržao zelenu boju. Rotkvice isecite na polovine ili četvrtine ako su veće. Luk isecite na kolutove.
Pomešajte sve sastojke za dresing, dodajte soli i bibera po ukusu pa probajte i doterajte ukus ako je potrebno.
U veliku činiju stavite ohlađene krompiriće, dodajte grašak, rotkvice, spanać, luk pa sve lagano izmešajte. Prelijte sa dresingom i opet lagano promešajte. Probajte i doterajte začine po ukusu. Poslužite odmah.
Kiš od brokolija i kačakvalja
Salata sa tikvicama koja se slaže kao torta
Kolač sa pistaćima koji se ne peče
Rižoto sa spanaćem iz jedne šerpe gotov za pola sata
Minjon kocke sa urmama, pistaćima i belom čokoladom