Ako želite svojoj deci da napravite zdrave grickalice, onda je ovaj ukusni recept sa tikvicama idealan.
Sastojci:
3 tikvice srednje veličine
1 kašika soli
malo maslinovog ulja
prezle
1 kašika začina za picu ili italijanskog začina (ima u kesicama da se kupi)
pola šolje rendanog parmezana
2 jaja
Preliv:
1 kašika putera
1 manji crni luk
2 kašike jabukovog sirćeta
2 kašike meda
1 kašika senfa
1 šolja majoneza
Priprema:
Tikvice isecite na veće kriške, zatim ih posolite i ostavite da se ocede u posudi sat vremena ili malo duže. Dok se one cede napravite preliv. Rastopite puter u tiganju na umerenoj vatri, pa dodajte crni luk. Pržite luk dok ne omekša i dok se ne karamelizuje. Zatim u blenderu pomešajte luk, jabukovo sirće, med i senf. Kada izblendirate to dodajte majonez i promešajte. Posle preliva pogledajte kako vam napreduju tikvice, operite ih da se rešite viška soli, a zatim ih dobro prosušite. U jednoj posudi pomešajte prezle, parmezan i pica začin ili italijanski začin, a u drugoj posudi razmutite dva jaja. Prvo tikvice umočite u jaja, pa u tu mešavinu sa prezlama. Zatim ređajte tikvice na pleh koji ste obložili pek papirom i poprskali sa malo maslinovog ulja i stavite u prethodno zagrejanu rernu. Pecite oko 12 minuta na 200° dok ne porumene. Zatim ih poslužite uz preliv koji ste prethodno napravili.
Savet: Tikvicu jednu po jednu umačite u jaje pa u prezle, biće vam lakše bez obzira što oduzima malo više vremena. U suprotnom se može desiti da vam se smesa za prezlama zalepi od tolike količine.
Kašiku soli koristite samo za tikvice.
Sočna piletina na meksički način
Najbolja bela čorba od piletine
Pogačice sa čvarcima koje će gurmani obožavati
Provereni recept za ledene kocke
Bela topla čokolada sa krem sirom