Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Salate i predjela

Tikvice zapečene u rerni sa umakom od senfa, luka i majoneza

Autor Sanja Belinić
Autor Sanja Belinić

Tikvice zapečene u rerni sa umakom od senfa, luka i majoneza

Izvor: Foto: Shutterstock

Ako želite svojoj deci da napravite zdrave grickalice, onda je ovaj ukusni recept sa tikvicama idealan.

Sastojci:

3 tikvice srednje veličine

1 kašika soli

malo maslinovog ulja

prezle

1 kašika začina za picu ili italijanskog začina (ima u kesicama da se kupi)

pola šolje rendanog parmezana

2 jaja

Preliv:

1 kašika putera

1 manji crni luk

2 kašike jabukovog sirćeta

2 kašike meda

1 kašika senfa

1 šolja majoneza

Priprema:

Tikvice isecite na veće kriške, zatim ih posolite i ostavite da se ocede u posudi sat vremena ili malo duže. Dok se one cede napravite preliv. Rastopite puter u tiganju na umerenoj vatri, pa dodajte crni luk. Pržite luk dok ne omekša i dok se ne karamelizuje. Zatim u blenderu pomešajte luk, jabukovo sirće, med i senf. Kada izblendirate to dodajte majonez i promešajte. Posle preliva pogledajte kako vam napreduju tikvice, operite ih da se rešite viška soli, a zatim ih dobro prosušite. U jednoj posudi pomešajte prezle, parmezan i pica začin ili italijanski začin, a u drugoj posudi razmutite dva jaja. Prvo tikvice umočite u jaja, pa u tu mešavinu sa prezlama. Zatim ređajte tikvice na pleh koji ste obložili pek papirom i poprskali sa malo maslinovog ulja i stavite u prethodno zagrejanu rernu. Pecite oko 12 minuta na 200° dok ne porumene. Zatim ih poslužite uz preliv koji ste prethodno napravili.

Savet: Tikvicu jednu po jednu umačite u jaje pa u prezle, biće vam lakše bez obzira što oduzima malo više vremena. U suprotnom  se može desiti da vam se smesa za prezlama zalepi od tolike količine.

Kašiku soli koristite samo za tikvice.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na InstagramuIzvor: kingarthurflour.com

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti