Obrok salate su idealne za leto jer sadrže sveže sastojke, služe se hladne i zato su pravi obrok za vrele letnje dane kada nam treba hrana koja osvežava, a hranljiva je!

Najbolje od svega kod obrok salata jeste to što se jako brzo prave i od jednostavnih sastojaka, tako da su idealne za one trenutke kada ne znate šta da spremite.

Iskoriste sezonu kada je pijaca bogatija nego ikad i pripremite ukusne sveže obrok salate.

Mi vam donosimo šest recepata, a na vama je da odaberete.

JEDNOSTAVNA PILEĆA SALATA

Sastojci:

300g kuvane piletine, usitnjene

3 kašike majoneza

kašika limunovog soka

1/4 kašičice bibera

2 kašike blanširanog iseckanog badema

struk celera, sitno iseckan

Priprema:

  • Bademe blago propržiti u tiganju. Budite pažljivi jer brzo izgore.
  • U srednjoj činiji pomešajte majonez, sok od limuna i biber.
  • Dodajte i kuvanu piletinu, bademe i celer.

SALATA OD TUNJEVINE I PIRINČA

Sastojci:

3 konzerve tunjevine

300g pirinča

50g maslina

150g suvih šljiva

100g mlevenih oraha

kesica šafrana

so, biber

sirće, ulje

Priprema:

  • Obarite pirinač u slanoj vodi, potom ga isperite hladnom vodom.
  • U činiju ređajte red pirinča, red tunjevine, red iseckanih maslina, iseckanih suvih šljiva i oraha.
  • Dodajte začine po ukusu i lagano sve izmešajte.

SALATA SA MAKARONAMA

Sastojci:

1 pakovanje makarona

šolja majoneza

¼ šolje destilovanog belog sirćeta

150 šolje šečera

dve i po supene kašike senfa

jedna i po kašika soli

pola kašike bibera u crnu

1 iseckan veći crni luk

2 iseckana celera

1 iseckana šargarepa

1 očišćena i iseckana zelena paprika

Priprema:

  • U posoljenoj vodi kuvajte makarone 8 minuta. Ocedite i isperite hladnom vodom.
  • U velikoj činiji pomešajte zajedno majonez, senf, sirće , šećer, so i biber dodajte beli luk, celer, zelenu papriku, i šargarepu.
  • Zatim ovu smesu sjedinite sa skuvanim makaronama.
  • Ostavite u frižideru četiri sata pre služenja, poželjno je čak i da odstoji celu noć u frižideru.

MEKSIČKA SALATA

Sastojci:

konzerva crvenog pasulja

konzerva kukuruza

2 srednje glavice crvenog luka

glavica zelene salate

kašika meda

limun, ljute papričice, ulje, so

Priprema:

  • Ocedite pasulj i kukuruz. Luk isecite na kolutove, a salatu na trake. Sve sastojke sjedinite.
  • Za preliv izmešajte limunov sok, ulje, so, dodajte med i seckane ili mlevene papričice.

GRILOVANA SALATA

Sastojci:

700g pilećeg belog mesa

dve tikvice

dve paprike

150g koktel paradajza

200g rukole

so, biber

kašika maslinovog ulja

kašika balzamiko sirćeta

Priprema:

  • Povrće očistiti, oprati i iseći na zalogaje. Na gril tiganju izgrilovati meso i ostaviti ga na toplom.
  • Isto uraditi sa povrćem. U dubljoj činiji za salatu izmešati meso, povrće, so, biber, ulje i sirće.
  • Na kraju dodati rukolu i još jednom promešati.

SALATA SA CELEROM, PILETINOM I JABUKOM

Sastojci:

celer

so

biber

maslinovo ulje

par kapi limuna

svež peršun

grčki jogurt (veće pakovanje)

jabuka (po ukusu)

piletina (po ukusu)

Priprema:

  • Piletinu skuvati i iscepkati, a celer i jabuku izrendati.
  • Zatim sve to sjedinti i začiniti, pa dodati par kapi limuna i na kraju preliti sve grčkim jogurtom.
  • Ukrasiti sa svežim peršunom.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na InstagramuIzvor: stvarukusa.rs