Obrok salate su idealne za leto jer sadrže sveže sastojke, služe se hladne i zato su pravi obrok za vrele letnje dane kada nam treba hrana koja osvežava, a hranljiva je!
Najbolje od svega kod obrok salata jeste to što se jako brzo prave i od jednostavnih sastojaka, tako da su idealne za one trenutke kada ne znate šta da spremite.
Iskoriste sezonu kada je pijaca bogatija nego ikad i pripremite ukusne sveže obrok salate.
Mi vam donosimo šest recepata, a na vama je da odaberete.
JEDNOSTAVNA PILEĆA SALATA
Sastojci:
300g kuvane piletine, usitnjene
3 kašike majoneza
kašika limunovog soka
1/4 kašičice bibera
2 kašike blanširanog iseckanog badema
struk celera, sitno iseckan
Priprema:
- Bademe blago propržiti u tiganju. Budite pažljivi jer brzo izgore.
- U srednjoj činiji pomešajte majonez, sok od limuna i biber.
- Dodajte i kuvanu piletinu, bademe i celer.
SALATA OD TUNJEVINE I PIRINČA
Sastojci:
3 konzerve tunjevine
300g pirinča
50g maslina
150g suvih šljiva
100g mlevenih oraha
kesica šafrana
so, biber
sirće, ulje
Priprema:
- Obarite pirinač u slanoj vodi, potom ga isperite hladnom vodom.
- U činiju ređajte red pirinča, red tunjevine, red iseckanih maslina, iseckanih suvih šljiva i oraha.
- Dodajte začine po ukusu i lagano sve izmešajte.
SALATA SA MAKARONAMA
Sastojci:
1 pakovanje makarona
šolja majoneza
¼ šolje destilovanog belog sirćeta
150 šolje šečera
dve i po supene kašike senfa
jedna i po kašika soli
pola kašike bibera u crnu
1 iseckan veći crni luk
2 iseckana celera
1 iseckana šargarepa
1 očišćena i iseckana zelena paprika
Priprema:
- U posoljenoj vodi kuvajte makarone 8 minuta. Ocedite i isperite hladnom vodom.
- U velikoj činiji pomešajte zajedno majonez, senf, sirće , šećer, so i biber dodajte beli luk, celer, zelenu papriku, i šargarepu.
- Zatim ovu smesu sjedinite sa skuvanim makaronama.
- Ostavite u frižideru četiri sata pre služenja, poželjno je čak i da odstoji celu noć u frižideru.
MEKSIČKA SALATA
Sastojci:
konzerva crvenog pasulja
konzerva kukuruza
2 srednje glavice crvenog luka
glavica zelene salate
kašika meda
limun, ljute papričice, ulje, so
Priprema:
- Ocedite pasulj i kukuruz. Luk isecite na kolutove, a salatu na trake. Sve sastojke sjedinite.
- Za preliv izmešajte limunov sok, ulje, so, dodajte med i seckane ili mlevene papričice.
GRILOVANA SALATA
Sastojci:
700g pilećeg belog mesa
dve tikvice
dve paprike
150g koktel paradajza
200g rukole
so, biber
kašika maslinovog ulja
kašika balzamiko sirćeta
Priprema:
- Povrće očistiti, oprati i iseći na zalogaje. Na gril tiganju izgrilovati meso i ostaviti ga na toplom.
- Isto uraditi sa povrćem. U dubljoj činiji za salatu izmešati meso, povrće, so, biber, ulje i sirće.
- Na kraju dodati rukolu i još jednom promešati.
SALATA SA CELEROM, PILETINOM I JABUKOM
Sastojci:
celer
so
biber
maslinovo ulje
par kapi limuna
svež peršun
grčki jogurt (veće pakovanje)
jabuka (po ukusu)
piletina (po ukusu)
Priprema:
- Piletinu skuvati i iscepkati, a celer i jabuku izrendati.
- Zatim sve to sjedinti i začiniti, pa dodati par kapi limuna i na kraju preliti sve grčkim jogurtom.
- Ukrasiti sa svežim peršunom.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem