Nudimo vam par predloga za malo drugačija slavska predjela koja nisu teška za pravljenje, a definitvino su ukusna i lepo će se uklopiti u svaku dekoraciju stola.
Namaz od tunjevine i kapra
Sastojci:
- 2 inćuna iz teglice
- 1 kašika kapra
- 2x185 g tune u maslinovom ulju
- 210 g putera
Priprema:
Oljuštite inćune, a kapar i tunjevinu ocedite. Izmiksajte sve to u blenderu sa maslacem dok ne postane glatko.
Poslužite uz krekere ili hleb.
Punjena jaja
Sastojci:
- 8 velikih jaja
- 25 g dimljenog lososa
- 4 grančice mirođije
- 1 prstohvat kajenskog bibera
Napravite majonez:
- 1 veliko žumance
- 2 kašike senfa
- 1/2 limuna (20ml soka)
- 100 ml maslinovog ulja
- 100 ml suncokretovog ulja
Priprema:
Jaja skuvajte, pa ih pustite da stoje u šerpi nekih 6 minuta, zatim ih ocedite i potopite u hladnu vodu da se ohlade. Ogulite ih i prepolovite po dužini, žumance iseckajte i grubo izmiksajte. Odložite.
Napravite majonez: U posudi umutite žumance, senf i limunov sok štapnim mikserom sve dok ne postane penasto.
Dodajte ulje po malo, neprestano mešajući dok se ne sjedine. Začinite po ukusu morskom soli i crnim biberom.
U žumance (koje ste odložoli) dodajte 60 g majoneza (ostatak stavite u frižider do nekoliko dana).
Sitno iseckajte losos i mirođiju, pa dodajte kajenski biber i promešajte da se sjedine.
Pecivo sa čili paprikama i svinjskom kobasicom
Sastojci:
- 3-4 čili paprike (u zavisnosti od ljutine možete i 6)
- 500 g svinjske kobasice
- ½ kašike tucane paprike
- brašno
- 500 g lisnatog peciva
- 2 žumanca
- malo mleka
- 1 kašika celih semenki kumina
Priprema:
Zagrejati rernu na 180°C. Izmrvite čili paprike, a zatim ih prepecite. Stavite ih u posudu, prekrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Kad se dovoljno ohlade oljuštite im kožicu, a zatim izvadite semenke - ili ostavite unutra ako želite da budu baš ljute!
Čili paprike iseckajte i pomešajte sa kobasicom, tucanom paprikom i prstohvatom crnog bibera.
Radnu površinu pospite brašnom. Prerežite testo na pola i razvaljajte u 2 trake, po 50x15cm. Stavite meso po sredini svake trake.
Žumance umutite sa malo mleka, a zatim pecivo sa obe strane premažite dobijenom smesom. Preklopite pecivo i pritisnite prema dole da se zapečati.
Četkicom pređite po pecivu sa jajima, pospite semenkama kumina i morskom soli. Izrežite na dužinu od 5 cm i stavite u pleh za pečenje koji se ne lepi.
Pecite 20 minuta, dok se ne dignu i dok ne dobiju zlatno braon boju.
Umak od fete i crvene paprike
Sastojci:
- 240 g feta sira
- 120 g paprike crne paprike
- 3 kašike maslinovog ulja
Priprema:
U blenderu izmiksajte fetu, crvene paprike i ulje. Začinite crnim biberom i miksajte dok ne postane glatko.
Prebacite u činiju, a zatim servirajte.
Umak od cvekle
Sastojci:
- 3 grančice majčine dušice
- 4 cvekle
- 1 kašika kumina
- 3 kašike pavlake za kuvanje
- 1 kašika hrena
- ražani hleb
Priprema:
Izaberite listove majčine dušice, a zatim izgnječite sve sastojke blenderu.
Začinite po ukusu morskom soli i crnim biberom i poslužite uz raženi hleb.
Mini burgeri od krompira
Sastojci:
- 2 velika krompira
- ½ crvenog luk
- 1 čen belog luka
- 1½ kašike kumina
- 3 kašike biljnog ulja
- 2 srednje cvekle
- 2 kašike hrena
Priprema:
Krompir grubo narendajte, a zatim izbacite višak tečnosti. Ogulite i sitno iseckajte luk, beli luk, a potom kumin lagano propržite na suvom tiganju. Ogulite i krupno narendajte cveklu.
Pomešajte krompir, crni luk i beli luk u velikoj posudi, dodajte kumin i posolite. Pomoću ruku oblikujte u 4 pite.
U tiganju zagrejte ulje i pržiti mini burgere na srednjoj temperaturi oko 10 minuta sa svake strane, pažljivo okrenuvši i po potrebi dodati još ulja.
Cveklu i hren pomešajte u posudi i stavite na mini burgere.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem