Nudimo vam par predloga za malo drugačija slavska predjela koja nisu teška za pravljenje, a definitvino su ukusna i lepo će se uklopiti u svaku dekoraciju stola.

Namaz od tunjevine i kapra

Sastojci:

  • 2 inćuna iz teglice
  • 1 kašika kapra
  • 2x185 g tune u maslinovom ulju
  • 210 g putera

Priprema:

Oljuštite inćune, a kapar i tunjevinu ocedite. Izmiksajte sve to u blenderu sa maslacem dok ne postane glatko.

Poslužite uz krekere ili hleb.

Punjena jaja

Sastojci:

  • 8 velikih jaja
  • 25 g dimljenog lososa
  • 4 grančice mirođije
  • 1 prstohvat kajenskog bibera

Napravite majonez:

  • 1 veliko žumance
  • 2 kašike senfa
  • 1/2 limuna (20ml soka)
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 100 ml suncokretovog ulja

Priprema:

Jaja skuvajte, pa ih pustite da stoje u šerpi nekih 6 minuta, zatim ih ocedite i potopite u hladnu vodu da se ohlade. Ogulite ih i prepolovite po dužini, žumance iseckajte i grubo izmiksajte. Odložite.

Napravite majonez: U posudi umutite žumance, senf i limunov sok štapnim mikserom sve dok ne postane penasto.

Dodajte ulje po malo, neprestano mešajući dok se ne sjedine. Začinite po ukusu morskom soli i crnim biberom.

U žumance (koje ste odložoli) dodajte 60 g majoneza (ostatak stavite u frižider do nekoliko dana).

Sitno iseckajte losos i mirođiju, pa dodajte kajenski biber i promešajte da se sjedine.

Pecivo sa čili paprikama i svinjskom kobasicom

Sastojci:

  • 3-4 čili paprike (u zavisnosti od ljutine možete i 6)
  • 500 g svinjske kobasice
  • ½ kašike tucane paprike
  • brašno
  • 500 g lisnatog peciva
  • 2 žumanca
  • malo mleka
  • 1 kašika celih semenki kumina

Priprema:

Zagrejati rernu na 180°C. Izmrvite čili paprike, a zatim ih prepecite. Stavite ih u posudu, prekrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Kad se dovoljno ohlade oljuštite im kožicu, a zatim izvadite semenke - ili ostavite unutra ako želite da budu baš ljute!

Čili paprike iseckajte i pomešajte sa kobasicom, tucanom paprikom i prstohvatom crnog bibera.

Radnu površinu pospite brašnom. Prerežite testo na pola i razvaljajte u 2 trake, po 50x15cm. Stavite meso po sredini svake trake.

Žumance umutite sa malo mleka, a zatim pecivo sa obe strane premažite dobijenom smesom. Preklopite pecivo i pritisnite prema dole da se zapečati.

Četkicom pređite po pecivu sa jajima, pospite semenkama kumina i morskom soli. Izrežite na dužinu od 5 cm i stavite u pleh za pečenje koji se ne lepi.

Pecite 20 minuta, dok se ne dignu i dok ne dobiju zlatno braon boju.

Umak od fete i crvene paprike

Sastojci:

  • 240 g feta sira
  • 120 g paprike crne paprike
  • 3 kašike maslinovog ulja

Priprema:

U blenderu izmiksajte fetu, crvene paprike i ulje. Začinite crnim biberom i miksajte dok ne postane glatko.

Prebacite u činiju, a zatim servirajte.

Umak od cvekle

Sastojci:

  • 3 grančice majčine dušice
  • 4 cvekle
  • 1 kašika kumina
  • 3 kašike pavlake za kuvanje
  • 1 kašika hrena
  • ražani hleb

Priprema:

Izaberite listove majčine dušice, a zatim izgnječite sve sastojke blenderu.

Začinite po ukusu morskom soli i crnim biberom i poslužite uz raženi hleb.

Mini burgeri od krompira 

Sastojci:

  • 2 velika krompira
  • ½ crvenog luk
  • 1 čen belog luka
  • 1½ kašike kumina
  • 3 kašike biljnog ulja
  • 2 srednje cvekle
  • 2 kašike hrena

Priprema:

Krompir grubo narendajte, a zatim izbacite višak tečnosti. Ogulite i sitno iseckajte luk, beli luk, a potom kumin lagano propržite na suvom tiganju. Ogulite i krupno narendajte cveklu.

Pomešajte krompir, crni luk i beli luk u velikoj posudi, dodajte kumin i posolite. Pomoću ruku oblikujte u 4 pite.

U tiganju zagrejte ulje i pržiti mini burgere na srednjoj temperaturi oko 10 minuta sa svake strane, pažljivo okrenuvši i po potrebi dodati još ulja.

Cveklu i hren pomešajte u posudi i stavite na mini burgere.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs