Našli smo za vas ukusna predjela koja će definitivno obogatiti vašu slasvku trpezu, a gosti će biti oduševljeni.

Mini sendviči sa salatom od jaja i slanine

Sastojci:

6 velikih tvrdo kuhanih jaja (oguljenih i sitno seckanih)

1/2 šolje majoneza

2 1/2 kašike senfa

1/4 kašike kajenskog bibera

6 kriški slanine (oko 5 grama) (kuvane i grubo seckane)

1/2 kašike sosa od ljute paprike (tabasko)

morska so

sveže mleveni biber

5 kašika nezaslađenog putera

18 tankih kriški belog hleba

1/4 šolje sitno seckanog luka

Priprema:

Stavite naseckana jaja u srednju posudu. Dodajte majonez, senf, kajenski biber i slaninu; promešati da se sjedini. Dodajte sos od ljute paprike i začinite solju i biberom.

Na dve kriške tost hleba tanko namažite puter; jednu krišku prekrijte salatom od jaja, a drugom kriškom preklopite. Irežite ivice na tostu i jednu ivicu umočite u naseckani vlašac. Ponavljajte dok ne utrošite sastojke. Pokrijte vlažnim papirnim peškirom dok ne bude spremno za posluživanje.

Punjeni paradajz

Sastojci:

16 čeri paradajza

morska so

sveže mlevena paprika

1 kuglasti sir burrata (može i mocarela)

maslinovo ulje

sveži list bosiljka

Priprema:

Odrežite podlogu svakog paradajza tako da stoje ravno. Odsecite vrh svakog paradajza, zatim izvadite semenke i pulpu, a onda ih okrenite naopako i stavite na ubrus da se ocede nekih 5 min.

Paradajz okrenite uspravno i začinite solju. Otvorite burrata sir i sipajte kremastu unutrašnjost u posudu. Paradajz poprskajte uljem, pospite solju i biberom i ukrasite bosiljkom. Servirajte odmah.

Umak kao grčka salata

Sastojci:

čen belog luka

2 konzerve pasulja

1/2 šolje običnog grčkog jogurta

1 kašika soka od svežeg limuna

so

sveže mlevena paprika

1 šolja naseckanog čeri paradajza

1 šolja seckanih mini krastavaca

1/2 šolje seckanih koštica maslina

1/2 šolje zdrobljene fete

1 kašika naseckanog peršuna

1 kašika seckane sveže mirođije

maslinovo ulje

Priprema:

U blenderu izmiksajte beli luk, zatim mu dodajte pasulj, jogurt i limunov sok; Miksajte dok ne dobijete glatku smesu. Začinite solju i biberom. Rasporedite u neku dekorisanu posudu. Na vrh stavite čeri paradajz i krastavce; začinite solju. Dodajte masline, fetu i začine. Naprskajte uljem.

Kuvana jaja na krekeru 

Sastojci:

2 kašike majoneza

1 kašika zemlje Dijon senfa

3 tvrdo kuhana jaja

18 pirinča krekera

Dimljena slatka paprika

grančice od mirođije

sveže mleveni biber

morska so (za ukras)

Priprema:

Pomešajte majonez i senf. Pomoću rezača jaja ili oštrim nožem razrežite jaja na pola. Namažite smesu senfa na krekere od pirinča; preko svakog krekera stavite polovinu jaja. Svaku polovinu ukrasite prstohvatom paprike, mirođije, bibera i soli.

Dodatni savet za tvrdo kuvana jaja: Za tvrdo kuvana jaja koja su kremasta i meka, a ne gumena, jaja stavite u lončić i prelijte hladnom vodom. Zagrejte na jakoj vatri, poklopite i kad proključa sklonite sa vatre. Ostavite da stoji 8 minuta, a zatim prebacite posudu sa ledenom vodom.

Humus od graška

Sastojci:

1 šolja svežeg graška

1/4 šolje svežeg korijandera

2 kašike namaza od susama

2 kašike limunovog soka

1 mali čen belog luka

1/8 kafene kašike mlevenog kumina

so

Priprema:

Sipajte vodu u lonac, posolite i sačekajte da proključa. Dodajte grašak. Kuvajte dok ne omekša, oko 2 minuta. Iscedite pod hladnom vodom.

U blenderu izmiksajte grašak, korijander, namaz od susama, limunov sok, beli luk i kumin 30-40 sekundi. Začinite solju.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs