Glavni deo svake slavske trpeze svakako je predjelo. Mnogi od nas imaju svoje ideje za postavljanje slavskog stola i svega što se na njemu nalazi, a ukoliko nemate mi vam donosimo neke mogućnosti.
Bilo da je vaša trpeza posna ili mrsna, najveća pažnja poklanja se upravo predjelu, njegovom serviranju i dekoraciji.
Uz malo kreativnosti, strpljenja i dobre volje mogu se dobiti neverovatne dekoracije. Njih možete lako napraviti sami, u svojoj kuhinji, za svoju dušu ili da impresionirate goste. Mogu se koristiti krastavac, paradajz, luk, rotkvice, šargarepa, itd.
Najzastupljenije namirnice u mrsnim predjelima svakako su suhomesnati proizvodi. Ne postoji proslava bez ovih proizvoda, popularnog naziva “meze”. Salama, pečenica, čajna kobasica, šunka, pa još u kombinaciji s maslinama i raznim povrćem – mnoštvo boja i oblika pruža vam mogućnost da iskažete svoju kreativnost. Ove ukusne namirnice možete slagati, rolati, savijati…
Ako volite brza, ukusna i jeftina predjela, ovo su idealni recepti za vas. Priprema nije komplikovana pa ih bez mnogo muke mogu napraviti i manje iskusne domaćice.
Sastojci:
10 jaja (barenih)
Argeta kokošija pašteta sa ukusom pečene paprike
Za ukrašavanje:
čeri paradajz, praziluk
peršun, mirođija
Priprema:
Barena jaja preseći po dužini. Izvaditi žumanca i izmešati ih sa paštetom. Špricom za kolače napuniti jaja. Servirati na oval i ukrasiti po želji.
Brusketi
Sastojci:
1 baget hleb
hladno ceđeno maslinovo ulje
2 čena belog luka
Argeta kokošija pašteta sa ukusom pečene paprike
2 crvene i dve žute paprike
3 paradajza isečena na sitnije komade
svež bosiljak
Priprema:
Isecite baget na kriške i pripemite pleh na koji ćete staviti papir za pečenje i po njemu poređati hleb.
Zatim operite i očistite papriku, pa je na tiganju dobro izgrilujte – najbolje bi bilo da to učinite na onom tiganju u kom nije potrebno da koristite ulje. Paradajz isečete na sitne komade.
Prvo na bruskete stavite maslinovo ulje i utrljajte beli luk . Stavite u zagrejanu rernu na oko 7 minuta. Zatim namažite Argeta kokošiju paštetu sa ukusom pečene paprike, pa na nju stavljate malo crvene i žute grilovane paprike, pa na kraju paradajz. Odozgo stavite bosiljak i vaši brusketi su spremni za posluženje.
Punjene korpice
Sastojci:
250 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica soli
100 ml ulja
100 ml kisele vode
2 kašike ajvara
Fil:
2 Argeta kokošije paštete sa ukusom pečene paprike
Priprema:
U veću činiju sjedinite 200 g brašna sa kašičicom soli, kašičicom praška za pecivo, 100 ml kisele vode, 100 ml ulja i 2 kašike ajvara. Umesite glatko testo dodajući ostatak brašna. Oklagijom razvucite testo u okrugli oblik, debljine 3 mm, a zatim čašom vadite krugove od testa.
Okrenite kalup za projice naopačke i postavite testo preko kalupa. Testo možete i da stavite u modle za projice i prstima da oblikujete korpice.
Pecite u zagrejanoj rerni desetak minuta na 200 stepen. Proverite čačkalicom da li je testo pečeno.
Korpice punite paštetom i ukrasite po želji.
Izbor jela i ukrašavanje slavske trpeze zavise od vas. Dekor prilagodite broju gostiju i izgledu i veličini prostorije da bi sve delovalo skladno. Prijatno i srećna slava!
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno