Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pripremite se za slavu: Predlozi za brza ukusna predjela za koje će vam svi tražiti recept

Pripremite se za slavu: Predlozi za brza ukusna predjela za koje će vam svi tražiti recept

  Izvor: Foto: Shutterstock

Glavni deo svake slavske trpeze svakako je predjelo. Mnogi od nas imaju svoje ideje za postavljanje slavskog stola i svega što se na njemu nalazi, a ukoliko nemate mi vam donosimo neke mogućnosti.

Bilo da je vaša trpeza posna ili mrsna, najveća pažnja poklanja se upravo predjelu, njegovom serviranju i dekoraciji.

Uz malo kreativnosti, strpljenja i dobre volje mogu se dobiti neverovatne dekoracije. Njih možete lako napraviti sami, u svojoj kuhinji, za svoju dušu ili da impresionirate goste. Mogu se koristiti krastavac, paradajz, luk, rotkvice, šargarepa, itd.

Najzastupljenije namirnice u mrsnim predjelima svakako su suhomesnati proizvodi. Ne postoji proslava bez ovih proizvoda, popularnog naziva “meze”. Salama, pečenica, čajna kobasica, šunka, pa još u kombinaciji s maslinama i raznim povrćem – mnoštvo boja i oblika pruža vam mogućnost da iskažete svoju kreativnost. Ove ukusne namirnice možete slagati, rolati, savijati…

Ako volite brza, ukusna i jeftina predjela, ovo su idealni recepti za vas. Priprema nije komplikovana pa ih bez mnogo muke mogu napraviti i manje iskusne domaćice.

Punjena jaja

Sastojci:

10 jaja (barenih)

Argeta kokošija pašteta sa ukusom pečene paprike

Za ukrašavanje:

čeri paradajz, praziluk

peršun, mirođija

Priprema:

Barena jaja preseći po dužini. Izvaditi žumanca i izmešati ih sa paštetom. Špricom za kolače napuniti jaja. Servirati na oval i ukrasiti po želji.

shutterstock_192266279-2
Izvor: Foto: Shutterstock

Brusketi

Sastojci:

1 baget hleb

hladno ceđeno maslinovo ulje

2 čena belog luka

Argeta kokošija pašteta sa ukusom pečene paprike

2 crvene i dve žute paprike

3 paradajza isečena na sitnije komade

svež bosiljak

Priprema:

Isecite baget na kriške i pripemite pleh na koji ćete staviti papir za pečenje i po njemu poređati hleb.

Zatim operite i očistite papriku, pa je na tiganju dobro izgrilujte – najbolje bi bilo da to učinite na onom tiganju u kom nije potrebno da koristite ulje. Paradajz isečete na sitne komade.

Prvo na bruskete stavite maslinovo ulje i utrljajte beli luk . Stavite u zagrejanu rernu na oko 7 minuta. Zatim namažite Argeta kokošiju paštetu sa ukusom pečene paprike, pa na nju stavljate malo crvene i žute grilovane paprike, pa na kraju paradajz. Odozgo stavite bosiljak i vaši brusketi su spremni za posluženje.

shutterstock_222605983
Izvor: Foto: Shutterstock

Punjene korpice

Sastojci:

250 g brašna

1 kašičica praška za pecivo

1 kašičica soli

100 ml ulja

100 ml kisele vode

2 kašike ajvara

Fil:

2 Argeta kokošije paštete sa ukusom pečene paprike

Priprema:

U veću činiju sjedinite 200 g brašna sa kašičicom soli, kašičicom praška za pecivo, 100 ml kisele vode, 100 ml ulja i 2 kašike ajvara. Umesite glatko testo dodajući ostatak brašna. Oklagijom razvucite testo u okrugli oblik, debljine 3 mm, a zatim čašom vadite krugove od testa.

Okrenite kalup za projice naopačke i postavite testo preko kalupa. Testo možete i da stavite u modle za projice i prstima da oblikujete korpice.

Pecite u zagrejanoj rerni desetak minuta na 200 stepen. Proverite čačkalicom da li je testo pečeno.

Korpice punite paštetom i ukrasite po želji.

shutterstock_327476111
Izvor: Foto: Shutterstock

Izbor jela i ukrašavanje slavske trpeze zavise od vas. Dekor prilagodite broju gostiju i izgledu i veličini prostorije da bi sve delovalo skladno. Prijatno i srećna slava!

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Više na ovu temu

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti