Par predloga za uskršnji post.
Riblja salata
Sastojci:
- 1 osrednja riba bakalar ili oslić
- 300 g kuvanog krompira
- dcl maslinovog ulja
- limun
- so
- biber
- beli luk
- peršun za dekoraciju
- masline
- zelena salata
- kriške limuna
Priprema:
Ribu očistite od kostiju i obarite. U posudu stavite začine, krompir i ribu i mikserom umutite. Postepeno dodajte maslinovo ulje. Salata je gotova kada je masa kompaktna. Gotovu salatu stavite na tanjir obložen listovima zelene salate i ukrasite maslinama i kriškama limuna.
Bundevara
Sastojci:
- 800 g bundeve
- 600 g tankih kora
- 150 g šećera
- vanilin šećer
- šećer u prahu
- malo ulja i vode
- prašak za pecivo na vrh noža
Priprema:
Bundevu očistite, isecite i izrendajte krupno. U tiganju propržite bundevu sa šećerom, vanilin šećerom i malo ulja. Ređajte jednu po jednu koru (3 komada), svaku poprskajte sa smesom od malo ulja, vode i praška za pecivo i onda na treću koru stavite fil i urolajte. To radite sve dok ne potrošite sve kore. Pecite u zagrejanoj rerni na 250°C. Kada je gotova posuti sa šećerom u prahu i vanilom.
Posne kifle
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 1/2 l kisele vode
- 1 mali kvasac
- 3 male kašičice soli
- 4 velike kašike šećera
- 9 kašika ulja
Priprema:
Zamesite testo, ostavite da naraste, zatim ga razvucite, isecite na trouglove i uvite. Premažite sa malo ulja, ostavite da narastu i stavite da se peku u rerni. Kiflice mogu biti filovane sa orasima ili džemom.
Pita sa prazilukom
Sastojci:
- 750 g kora za gibanicu
- 5 strukova praziluka
- šolja pirinča
- šoljica ulja
- šolja kisele vode
- suvi biljni začin
- biber
- so
Priprema:
Očistite i operite praziluk i isecite ga na sitne kolutove. Propržiti ga na ulju, malo posoliti i dodati suvi biljni začin. Pirinač skuvajte, ocedite,a zatim ga dodajte praziluku, malo pobiberite i promešajte. Svaku koru poprskati kiselom vodom i filovati po celoj kori. Ređati kore u podmazan pleh i tako dok se sve ne utrošite. Poslednju koru ne filujte nego samo poprskajte uljem i kiselom vodom. Staviti pitu u zagrejenu rernu i pecite na umerenoj temperaturi oko 35 minuta.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom