Ako ste ljubitelj mlečnih namaza i vruće pogače ovaj recept je kao stvoren za vas.

Mlečni proizvodi u brdskim selima Resave pretežno se prave od ovčijeg mleka ili kozijeg, a u ravničarskim od kravljeg. Resava je opšte poznata, i sa brdskim i sa ravničarskim selima, po tome što se mleko prvenstveno prerađuje u sir. Najpopularniji je punomasni sir, od nevarenog mleka. Ali, ima i drugih načina.

U selima donje Resave najviše se pravi vurda, a pamti se da su nekada, u jesen, dobro ukuvano i posoljeno ovčije mleko nalivali u čabrice i ostavljali za zimu. To je “makalo” – meki sir ili kajmak, omiljeni namaz za doručak, za pogaču ispod sača, po kom je ovaj kraj prepoznatljiv.

Ukoliko se odlučite da upoznate šarmantnu prirodu Resavskog kraja, nećete odoleti da u sveža i mirna jutra okusite vruću proju ili pogaču ispod crepulje i namažete ih čuvenim makalom.

Potrebno je:

  • ovčiji sir
  • ovčije mleko

Priprema:

Izmrvi se na srednje parčiće provreli ovčiji sir (jelovački) i stavi u pripremljenu posudu.

Zatim se skuva ovčije mleko i ostavi da se ohladi.

Kada se mleko ohladilo sa njim se prelije izmrvljen sir i to sve ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi.

Nakon toga, stavi se u hladnjak gde može da odstoji 10-15 dana (vreme upotrebe).

Uz ovaj fenomenalni namaz odlično idu domaće lepinje, a recept za njih možete pročitati OVDE.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: opanak.net