Ako ste ljubitelj mlečnih namaza i vruće pogače ovaj recept je kao stvoren za vas.
Mlečni proizvodi u brdskim selima Resave pretežno se prave od ovčijeg mleka ili kozijeg, a u ravničarskim od kravljeg. Resava je opšte poznata, i sa brdskim i sa ravničarskim selima, po tome što se mleko prvenstveno prerađuje u sir. Najpopularniji je punomasni sir, od nevarenog mleka. Ali, ima i drugih načina.
U selima donje Resave najviše se pravi vurda, a pamti se da su nekada, u jesen, dobro ukuvano i posoljeno ovčije mleko nalivali u čabrice i ostavljali za zimu. To je “makalo” – meki sir ili kajmak, omiljeni namaz za doručak, za pogaču ispod sača, po kom je ovaj kraj prepoznatljiv.
Ukoliko se odlučite da upoznate šarmantnu prirodu Resavskog kraja, nećete odoleti da u sveža i mirna jutra okusite vruću proju ili pogaču ispod crepulje i namažete ih čuvenim makalom.
Potrebno je:
- ovčiji sir
- ovčije mleko
Priprema:
Izmrvi se na srednje parčiće provreli ovčiji sir (jelovački) i stavi u pripremljenu posudu.
Zatim se skuva ovčije mleko i ostavi da se ohladi.
Kada se mleko ohladilo sa njim se prelije izmrvljen sir i to sve ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi.
Nakon toga, stavi se u hladnjak gde može da odstoji 10-15 dana (vreme upotrebe).
Uz ovaj fenomenalni namaz odlično idu domaće lepinje, a recept za njih možete pročitati OVDE.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: opanak.net
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus