Kristalna salata sa originalnom dekoracijom će zadiviti i oduševiti sve vaše goste.
Svi sastojci salate su jednostavni i pristupačni, a priprema nije složena. Ukusna kombinacija ćurećeg filea sa kačkavaljem i prženim pečurkama kojoj posebnu čar daje dekoracija od želea.
Ćuretinu možete zameniti pilećim fileom.
Sastojci:
- 200 g ćurećeg filea
- 200 g šampinjona
- 3 jajeta
- 100 g kačkavalja
- 1 kuvana šargarepa
- 1 crni luk
- 100-150 g majoneza
Za bujon:
- 1 šargarepa
- 1 crni luk
- 1 lovorov list
- so, biber
Za žele:
- 500 ml bujona
- 15 g želatina
Priprema:
Za bujon: Sipajte oko 1 litar vode u šerpu. Stavite meso, ceo luk i oljuštenu šargarepu. Dodajte lovorov list i 2 crnog bibera, pa stavite da se kuva. Čim voda proključa, smanjite vatru na minimum i sklonite penu. Posolite po ukusu i promešajte. Nakon ključanja, kuvajte file oko 20-25 minuta. Nakon toga izvadite povrće iz šerpe, a meso ostavite da se ohladi u toj vodi. Kada se ohladi izvadite meso i procedite bujon. Treba vam 0,5 l.
Za žele: Pomešajte želatin i 150 ml bujona i ostavite da nabubri. Zatim želatin u mikrotalasnoj vratite u tečno stanje i pomešajte sa preostalih 350 ml bujona. Sipajte tečnost u tepsiju (tečnost treba da vam bude visne 7-10 mm), pa stavite žele u frižider.
Luk isecite na trake, a pečurki na kriške. Propržite pečurke u tiganju, dok sva tečnost ne ispari. Zatim dodajte malo ulja i seckani luk. Sve posolite i pobiberite, pa kada se uprži sklonite sa vatre.
Jaja, kačkavalj, šargarepu izrendajte, a meso isecite na kockice. Okruglu posudu obložite providnom folijom i ostavite malo folije da visi sa spoljne strane posude. Prvi sloj stavite kačkavalj (oko 20 g ostavite sa strane), zatim stavite majonez (majonez nanosite u obliku mreže kao na slici), pa kuvana jaja, majonez, pečukre i luk, pa sloj majoneza, šargarepa, malo posolite, pa ponovo majonez, a kao poslednji sloj ide meso. Posle svakog sloja malo kašikom nabijete sastojke.
Pokrijte folijom koja je ostala sa spoljne strane i stavite u frižider minimum 10-15 minuta. Nakon toga salatu prebacite u posudu na kojoj ćete servirati tako što ćete je okrenuti. Premažite salatu malo majonezom po dnu i pospite onim kačkavaljem što ste ostavili sa strane.
Žele isecite u male pravouganike i obložite salatu. Salatu ukrasite kao na slici ako želite.
Za dekoraciju: Za salatu vam je potrebno 3 kuvana jaja, pre nego što ih izrendate oštrim nožem isecite vrh cik cak. Popunite prazninu sa malo žumanca ako je potrebno. Ako imate mali kalup u obliku cveta isecite njime šargarepu na tri mesta.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem