Svi su navikli da su ekleri slatka poslastica, ali slana verzija je jednako ukusuna. Predlažemo da isprobate recept za eklere sa filom od sira i kuvanih jaja. Pogodni su za svečani sto ili švedski sto.
Sastojci:
Za testo:
- 130 g pšeničnog brašna
- 200 ml vode
- 4 jajeta
- 125 g putera
- prstohvat soli
Za punjenje:
- 2-3 kašike majoneza
- 125 g kačkavalja
- 4 kuvana jajeta
- 2 čena belog luka
- mirođija
Priprema:
Stavite puter u šerpu, sipajte vodu i dodajte prstohvat soli. Kuvajte dok ne proključa, pa smanjite vatru na minimum. Dodajte brašno i snažno mešajte. Testo treba da bude glatko i grudvasto. Sklonite sa vatre i pustite da se testo hladi 2-3 minuta. Dodajte jedno po jedno jaje u malo ohlađeno testo.
Sve dobro izmešajte posle svakog dodavanja dok ne postane glatko. Gotovo testo prebacite u kesu za kolače i stavite dodatak u obliku zvezdice. Na plehu obloženom pek papirom pravite eklere dužine 6-7 cm. Obavezno ostavite razmak između eklera. Pecite u zagrejanoj rerni na 220°C nekih 10 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 190°C i pecite još nekih 15-20 minuta. Nemojte otvarati rernu, samo smanjite temperaturu.
Za punjenje: Izrendajte kačkavalj i kuvana jaja, promešajte i posolite. Mirođiju iseckajte, pa dodajte u smesu. Dodajte sitno seckan beli luk i prelijte majonezom. Sve dobro sjedinite.
Ohlađene eklere presecite na pola, ali ne do kraja. Stavite punjenje i ređajte na tanjir. Tanjir možete da ukrasite zelenom salatom.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem