Svi su navikli da su ekleri slatka poslastica, ali slana verzija je jednako ukusuna. Predlažemo da isprobate recept za eklere sa filom od sira i kuvanih jaja. Pogodni su za svečani sto ili švedski sto.

Sastojci:

Za testo:

  • 130 g pšeničnog brašna
  • 200 ml vode
  • 4 jajeta
  • 125 g putera
  • prstohvat soli

Za punjenje:

  • 2-3 kašike majoneza
  • 125 g kačkavalja
  • 4 kuvana jajeta
  • 2 čena belog luka
  • mirođija

Priprema:

Stavite puter u šerpu, sipajte vodu i dodajte prstohvat soli. Kuvajte dok ne proključa, pa smanjite vatru na minimum. Dodajte brašno i snažno mešajte. Testo treba da bude glatko i grudvasto. Sklonite sa vatre i pustite da se testo hladi 2-3 minuta. Dodajte jedno po jedno jaje u malo ohlađeno testo.

Sve dobro izmešajte posle svakog dodavanja dok ne postane glatko. Gotovo testo prebacite u kesu za kolače i stavite dodatak u obliku zvezdice. Na plehu obloženom pek papirom pravite eklere dužine 6-7 cm. Obavezno ostavite razmak između eklera. Pecite u zagrejanoj rerni na 220°C nekih 10 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 190°C i pecite još nekih 15-20 minuta. Nemojte otvarati rernu, samo smanjite temperaturu.

Za punjenje: Izrendajte kačkavalj i kuvana jaja, promešajte i posolite. Mirođiju iseckajte, pa dodajte u smesu. Dodajte sitno seckan beli luk i prelijte majonezom. Sve dobro sjedinite.

Ohlađene eklere presecite na pola, ali ne do kraja. Stavite punjenje i ređajte na tanjir. Tanjir možete da ukrasite zelenom salatom.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs