Paradajz sos se koristi u mnogim jelima, a bolonjeze i ćufte će biti neuporedivo ukusnije ako umesto kupovnog koristite domaći. Ovo je jedan od najpopularnijih umaka, a ako želite da ga napravite sami, onda u nastavku teksta pročitajte najjednostavniji recept. Uspeva i početnicima u kuhinji.
- Sastojci:
- 3 kg paradajza
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- 1 crni luk
- 3 čena belog luka
- 1-2 kašičice origana
- 7-8 listova bosiljka
- 2 kašike limunovog soka/sirćeta
Priprema:
Paradajz zasecite na dnu u obliku krsta i kratko blanširajte. Prebacite u posudu sa hladnom vodom, pa ogulite kožicu. Isecite ga na kockice i ostavite sa strane. U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje, pa dodajte sitno seckani crni luk, a kada omekša dodaje i mleveni beli. Zatim dodajte paradajz, posolite, pospite origanom i seckanim bosiljkom. Kada provri smanjite temepraturu, pa ostavite da se krčka još 60-90 minuta (dok skoro sva tečnost ne ispari). Često mešajte, a pred krajt dodajte limunov sok ili sirće. Promšajte i ugasite šporet. Dobijenu smesu izblendirajte i sipajte u sterilisane tegle.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem