Savršena za vruće dane, grčka salata lako se pretvara u glavno jelo uz dodatkom mesa ili testenine. Naizgled slična šopskoj, ova salata ipak je nešto drugačija, jer je spoj pravih mediteranskih ukusa.
Sama po sebi, grčka salata odličan je međuobrok, a sjano se slaže i uz roštilj ili druga jela od mesa. U toplim letnjim danima idealan je obrok jer je lagana i osvežavajuća, a daje osećaj sitosti.
Sastojci:
- 4 paradajza
- 2 krastavca
- 1 paprika
- 1 glavica crvenog luka
- 15 maslina
- 250 g feta sira
- 1 limun
- maslinovo ulje
- origano
- bosiljak
- so
Priprema:
Paradajz, krastavce i papriku dobro operite, pa isecite na krupnije kockice. Luk isecite na tanke kolutiće, pa sve zajedno stavite u činiju. U posebnoj činijici pomešajte maslinovo ulje, sok od limuna, origano i bosiljak. U činiju sa povrćem dodajte i masline, pa sve prelijte mešavinim žačina. Ukoliko ima potrebe dodajte soli po ukusu. Feta sir možete dodati na nekoliko načina. Možete ga takođe iseci na kockice ili da na vrh salate stavite veće parče, koje ćete potom preliti maslinovim uljem, baš kao što to rade Grci. Salatu stavite u frižider da se ohladi oko 15 minuta pre nego što ćete da je konzumirate.
Izvor: Stvar ukusa