Sastojci:
- 900 g mladog krompira
- 4 ¼ kašičice soli
- 165 g seckane slanine
- 80 g crvenog luka
- 3 čena belog luka mlevena
- 60 ml pilećeg bujona
- 2 kašike belog sirćeta
- 1 kašika šećera
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike senfa
- ½ kašičice mlevenog bibera
- ¼ šolje seckanog peršuna
Recept za krompir salatu sa slaninom:
Za krompir salatu sa slaninom, prvo u velikom loncu prokuvajte krompir sa 3 kašičice soli i dovoljno vode da ga pokrije. Kuvajte dok ne omekša, oko 15 minuta. Dobro ocedite i ostavite da se ohladi 5 minuta. Pažljivo isecite krompir na ploške i ostavite ga sa strane.
Zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri. Dodajte slaninu. Pržite dok ne postane hrskava, oko 5 do 8 minuta. Izvadite iz tiganja, ostavite masnoću u tiganju i ocedite na papirnim ubrusima. Smanjite toplotu na srednju. Dodajte luk u mast od slanine. Pržite, povremeno mešajući, dok ne omekša, oko 2 do 3 minuta. Umešajte beli luk i pržite 30 sekundi. Umešajte pileći bujon, sirće i šećer. Ostavite da provri.
Kuvajte, često mešajući, dok se ne smanji za pola, oko 1 minut. Umešajte ulje, senf, biber i preostalu 1 1/4 kašičicu soli. Neprekidno mešajte 1 minut. Ugasite vatru, pa umešajte peršun, isečen krompir i prženu slaninu, i pormešajte. Po želji dodatno pospite biberom. Krompir salatu je najbolje servirati toplu ili na sobnoj temperaturi. Možda ćete želeti da napravite i letnju obrok salatu sa kukuruzom.
Pročitajte kako da napravite obrok salatu sa jajima i krompirom
BONUS VIDEO
StvarUkusa