Krompir salata je omiljena na našoj trpezi, a da li ste ikada probali nemačku krompir salatu? Ono što je razlikuje od naše je dodatak slaninice, koja ovom jelu daje poseban šmek. Takođe se ne začinjava na klasičan način kao naša, već se priprema preliv od sirćeta i masnoće koja je ostala nakon pečenja slanine. 

Ovakav način spremanja potiče iz južne Nemačke, gde je ova krompir salata najomiljenija. Osim što je jednostavna za pripremu i poslužuje se topla, može se ostaviti i za drugi dan jer će joj ukus biti još bolji.

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 150 g slanine
  • 1 glavica luka
  • 4 kašike sirćeta
  • vezica svežeg peršuna
  • so, biber

Priprema:

Krompir stavite u veliku šerpu, prelijte hladnom vodom i dodajte prstohvat soli. Kuvajte na srednje jakoj vatri dok ne omekša u potpunosti. Za to vreme slaninicu isecite na kockice ili listiće, pa je propržite na malo ulja da postane hrskava. Stavite slaninu na papirni ubrus da se ocedi, a tiganj s masnoćom ostaviti sa strane za kasnije. Kada je krompir skuvan, oljuštite ga i nasecite na kocke srednje veličine. Stavite ga u dublju činiju, zajedno sa lukom naseckanim na listice i slaninom. Vratite tiganj s masnoćom od prženja slanine na šporet i zagrejte. Pažljivo dodajte sirće, so i biber po ukusu. Prelijte vrući preliv preko krompira. Dobro, ali lagano, promešajte i pospite sitno naseckanim peršunom.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE