Jolof pirinač je afričko jelo za koje se smatra da potiče od čuvenog jela džambalaje. Pikantno i zanimljivo, pravi se dosta jednostavno, a u Africi se ovako pripremljen pirinač jede sa prženim bananama i zelenom salatom. Možda vam deluje kao neobična kombinacija, ali isprobajte. Uvek možete da promenite i da poslužite meso ili da jolof pirinač jedete sam. 

Sastojci: 

  • 2 velika crna luka
  • 2x400 g konzerve pelata 
  • 1 crvena paprika
  • 4 kašike paradajz pirea
  • 1/4 kašičice tucane paprike 
  • 1 kašičica karija 
  • 1 lovorov list
  • grančica sveže majčine dušice
  • 1 kocka za supu 
  • 225 g pirinča dugog zrna ili basmati
  • 2 banane 
  • zelena salata 

Priprema:

Zagrejte ulje u velikom tiganju i propržite iseckan luk na laganoj vatri dok ne postane providan. Dodajte pelat, sitno seckanu papriku i paradajz pastu. Posolite, pobiberite i pospite tucanom paprikom i čilijem. Dodajte kari u prahu, lovorov list i majčinu dušicu, zatim u 550 ml vode izmrvite u njoj kocku supe i sipajte u jelo. Pokrijte i pustite da provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte 20-30 minuta. Pirinač dobro isperite da biste uklonili višak skroba, a zatim ga dodajte u mešavinu paradajza. Pustite da provri, a zatim smanjite temepraturu. Pokrijte i dinstajte 25-30 minuta, ili dok se pirinač ne skuva. Poslužite jolof sa prženim bananama i zelenom salatom, tako jedu u Africi. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE