Medena torta je poznata širom sveta, a ime je dobila po korama u koje se stavlja med. Ne koristi se puno, ali daje neki poseban šmek. Fil je prelep, a jeftin i lako se pravi. Ova torta podseća na čuveni kolač mađarice, samo što se on filuje čokoladnim kremom. Svaki zalogaj ove torte se topi u ustima, a vi možete da je dekorišete kako želite. 

Sastojci:

Za testo od meda:

  • 4 jajeta 
  • 250 g šećera
  • prstohvat soli
  • 4 kašike meda
  • 100 g putera
  • 4 kašike kakao praha
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • +/- 520 g brašna

Za fil:

  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 200 g šećera
  • vanilin šećer
  • 3 kašike kukuruznog skroba
  • 600 ml mleka
  • 250 g putera

Priprema:

Kako se pravi testo od meda?

Pomešajte jaja, šećer, so, med, puter i kakao. Kuvajte na pari, pa dodajte sok od limuna i sodu bikarbonu, sve vreme mešajte. Sklonite sa ringle i dodajte jednu čašu brašna i promešajte. Pokrijte i ostavite pola sata. Zatim dodajte preostalo brašno i umesite mekano testo. Podelite na 6 delova i oblikujte loptice. Svaku lopticu tanko razvucite u obliku pravougaonika na pek papiru i isecite višak, da pravougaonik bude pravilan. Izbockajte svako testo, pa pecite na 180°C oko 5 minuta. Testo koje ste isekli ispecite na kraju jer ono služi za dekorisanje. 

Ovako se pravi fil

U šerpi pomešajte jaje, so, šećer, vanilin šećer, kukuruzni skrob i mleko. Dobro promešajte da ne ostanu grudvice i kuvajte dok se ne zgusne, uz konstantno mešanje. Pokrijte providnom folijom i ohladite na sobnoj temepraturi. Puter umutite, pa lagano dodajte u fil i sjedinite mikserom. 

Ređanje torte: 

Koru premažite filom i tako ređajte dok ne utrošite sve sastojke. Poslednji red neka bude fil i onda dekorišite viškom testa koje ste izmrvili u blenderu. Ukrasite i voćem. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE