Medena torta je poznata širom sveta, a ime je dobila po korama u koje se stavlja med. Ne koristi se puno, ali daje neki poseban šmek. Fil je prelep, a jeftin i lako se pravi. Ova torta podseća na čuveni kolač mađarice, samo što se on filuje čokoladnim kremom. Svaki zalogaj ove torte se topi u ustima, a vi možete da je dekorišete kako želite.
Sastojci:
Za testo od meda:
- 4 jajeta
- 250 g šećera
- prstohvat soli
- 4 kašike meda
- 100 g putera
- 4 kašike kakao praha
- 1 kašičica limunovog soka
- 1 kašičica sode bikarbone
- +/- 520 g brašna
Za fil:
- 1 jaje
- prstohvat soli
- 200 g šećera
- vanilin šećer
- 3 kašike kukuruznog skroba
- 600 ml mleka
- 250 g putera
Priprema:
Kako se pravi testo od meda?
Pomešajte jaja, šećer, so, med, puter i kakao. Kuvajte na pari, pa dodajte sok od limuna i sodu bikarbonu, sve vreme mešajte. Sklonite sa ringle i dodajte jednu čašu brašna i promešajte. Pokrijte i ostavite pola sata. Zatim dodajte preostalo brašno i umesite mekano testo. Podelite na 6 delova i oblikujte loptice. Svaku lopticu tanko razvucite u obliku pravougaonika na pek papiru i isecite višak, da pravougaonik bude pravilan. Izbockajte svako testo, pa pecite na 180°C oko 5 minuta. Testo koje ste isekli ispecite na kraju jer ono služi za dekorisanje.
Ovako se pravi fil
U šerpi pomešajte jaje, so, šećer, vanilin šećer, kukuruzni skrob i mleko. Dobro promešajte da ne ostanu grudvice i kuvajte dok se ne zgusne, uz konstantno mešanje. Pokrijte providnom folijom i ohladite na sobnoj temepraturi. Puter umutite, pa lagano dodajte u fil i sjedinite mikserom.
Ređanje torte:
Koru premažite filom i tako ređajte dok ne utrošite sve sastojke. Poslednji red neka bude fil i onda dekorišite viškom testa koje ste izmrvili u blenderu. Ukrasite i voćem.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Zapečena pasta sa piletinom, raskošan ručak za štedljive domaćice
Pita sa plavim patlidžanom po receptu italijanskih mama
Kada, koliko i u koja jela treba da ubacite lovorov list