Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RASKOŠNA TORTA KRALJICA OD SABE: Recept čuvene Džulije Čajld za neodoljivu francusku čokoladnu poslasticu

Autor Sanja Belinić

Zaboravićete na sve druge čokoladne torte kada jednom probate ovu.

 Torta kraljica od sabe Izvor: Shutterstock

Nazvana po kraljici od Sabe, ova torta od čokolade i badema je jedna od prvih francuskih kolača koje je Džulija Čajld ikada jela. Ako je to zaista tačno, onda nije ni čudo što se zaljubila u francusku kuhinju. Čuvena američka kuvarica je u svom kuvaru podelila recept za ukusnu poslasticu koja će vas podsetiti koliko je čokolada važan deo vašeg života. Postoje 3 stvari koje umiruju dušu: dobro društvo, dobro vino i dobra čokolada, pa zato uživajte u ovoj raskošnoj poslastici koja se lako pravi.

Sastojci: 

Za šne:

  • 3 belanca
  • prstohvat soli
  • 1 kašika šećera 

Za koru: 

  • 115 g neslanog putera 
  • 150 g šećera 
  • 3 žumanca
  • 114 g čokolade 
  • 2 kašike kafe 
  • 25 g bademovog brašna
  • 1/4 kašičice ekstrakta badema
  • 62 g brašna

Za čokoladnu glazuru: 

  • 57 g čokolade 
  • 57 g neslanog putera

Za dekoraciju: 

  • bademi u listiću 

Možda će vas zanimati

Priprema:

Kako se pravi kora? 

Umutite belnaca i prstohvat soli, pa posle par minuta dodajte šećer i mutite dok ne napravite čvrst šne. Zatim umutite puter sobne temerature i šećer dok ne postanu penasti. Postepeno dodajte žumanca i mutite dok ne sjedinite. Kafu prelijte vrelom vodom, promešajte i dodajte u smesu, kao i čokoladu koju ste prethodno istopili. Promešajte, pa dodajte bademovo brašno i ekstrakt badema. Dodajte i 1/3 šnea od belanca i umutite. Zatim sipajte polovinu običnog brašna i špatulom sjedinite. Dodajte još 1/3 šnea u smesu i veoma nežno umešajte da se lepo sjedine. Dodajte preostalo brašno za tortu i lagano promešajte da se sjedini. Zatim sipajte preostali šne i lagano sve sjedinite. Sipajte smesu u tepsiju koju ste premazali puterom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 16-20 minuta. Ostavite koru da odstoji u plehu 10 minuta pre nego što oštrim nožem pređete po ivicama. Okrenite koru na rešetku za hlađenje da se potpuno ohladi.

Ovako se pravi glazura

Otopite čokoladu, pa dodajte puter i mešajte dok se i puter ne istopi i glazura ne postane glatka.

Ređanje torte: 

Stavite koru na tanjir za serviranje, a zatim prelijte glazuru preko torte. I vrh i ivice premažite glazurom. Ukrasite listićima badema. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti