Sastojci:
- 1 kg bilo kog mesa sa kostima
- 1 srednji luk
- 1 mala šargarepa
- 2-3 lovorova lista
- 5 čenova belog luka
- 1/2 kašičice sveže mlevenog bibera
- 40 g želatina
- 2 litra vode
- so
Pogledajte kako se prave:
Recept za slavske pihtije:
Kako biste napravili pihtije, prvo isperite meso i prelijte sa dva litra vode. Stavite na vatru i dovedite do ključanja. Sklonite sa vatre i ocedite prvi bujon. Zatim meso ponovo prelijte sa dva litra vode i prokuvajte. Pažljivo uklonite svu penu. Pokrijte poklopcem i smanjite vatru na najmanju. Ostavite da se kuva 2 sata.
Nakon isteka vremena dodajte oprani luk u ljusci, očišćenu šargarepu i lovorov list. Ostavite da se krčka još 1,5 sat. Pola sata pre nego što bude gotovo, posolite po ukusu, ali treba da bude malo više slano. Izvadite luk i šargarepu. Stavite meso na tanjir i ostavite da se ohladi. Procedite tečnost kroz gazu.
Otprilike 200 ml ukupne količine tečnosti sipajte u šerpu i ohladite. U ovaj deo dodajte želatin, promešajte i ostavite 10 minuta da nabubri. Nakon rastvaranja želatina na laganoj vatri, trebalo bi da se pretvori u tečnost, ali pazite da ne provri. Sipajte želatin u glavnu tečnost, promešajte i ohladite na sobnoj temperaturi.
Ohlađeno meso razdvojite na vlakna i dodajte crni biber i rendani beli luk, pa sve dobro izmešajte. Stavite deo mesa u odgovarajuću posudu. Preko toga sipajte ohlađenu tečnost. Posudu prekrijte najlonskom folijom i stavite u frižider na nekoliko sati, ili još bolje, preko noći. Ukrasite pre serviranja bobicama nara i peršunovog lista. Saznajte i kako francuski kuvar otkriva savršen recept za pihtije.
Pročitajte kako da napravite bobove pihtije
BONUS VIDEO
StvarUkusa