Sastojci:
- 1 kg krompira, oljuštenog i isečenog na kocke od 2cm
- 2 kašičice kuhinjske soli
- 250 g slanine
- 120 g francuskog dresinga
- 180 g krastavca, sitno isečenog na kockice
- 240 g celera, iseckanog
- 60 g belog luka, sitno iseckanog
Za kremasti perliv:
- 80 g majoneza
- 80 g kisele pavlake
- 1 kašika rena
- 1/2 kašičice kuhinjske soli
- 1/4 kašičice crnog bibera
Za francuski dressing:
- 1 kašika senfa
- 2 kašike belog vinskog sirćeta
- 60 ml maslinovog ulja
- 1 kašika vode
- 1/2 kašičice šećera
- 1/2 čena belog luka, sitno narendanog
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 kašičice crnog bibera
Pogledajte kako se pravi:
Recept za najbolju krompir salatu sa slaninicom:
Kako biste napravili ovu salatu, prvo napravite francuski dresing. Istresite sastojke u teglu dok se dobro ne sjedine. Zatim skuvajte krompir. U veliki lonac hladne vode stavite krompir i 2 kašičice soli. Kada voda proključa, kuvajte 4 minuta ili dok se krompir tek ne skuva. Ocedite odmah. Potopite vruć krompir. Pažljivo prebacite krompir u veliku činiju i prelijte francuskim dresingom. Promešajte, a zatim ostavite po strani 2 sata, da krompir upije preliv i ohladi se.
Pola slanine stavite u tiganj. Uključite na srednje jako i pržite dok ne porumeni (mast će se otopiti kako se tiganj zagreje tako da se prži u sopstvenoj masti). Okrenite i pržite drugu stranu do zlatne boje. Ocedite je na papirnim ubrusima i ponovite sa preostalom slaninom. Kada se ohladi, iseckajte na male komade.
Napravite kremasti preliv. Pomešajte sastojke u činiji dok se ne sjedine. Pomešajte kremasti preliv, celer, krastavac, luk i većinu slanine. Servirajte ukrašeno preostalom slaninom. Možda ćete želeti da napravite i slaganu salatu sa krompirom, jajima i tunjevinom.
Pročitajte kako se pravi slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem
BONUS VIDEO
StvarUkusa