Reč potaž potiče od francuske reči potage što u prevodu na srpski znači gusta supa, čorba od raznog povrća sa dodacima testa. To je francusko jelo sa puno vrsta zeleni, ali i drugog povrća.
Ukoliko nemate mnogo vremena a želite da pojedete nešto ukusno na kašiku ovo je idealno jelo za vas.
Skuvajte ukusno povrće štapnim mikserom usitnite tako da bude kašasto, dodajte začine, pavlaku, jaja i uživajte u super ukusnom obroku.
Ovo su samo neki od najlepših recepata za potaž.
Potaž od bundeve, celera i prosa
Sastojci
- bundeva 300 g
- 1 manji koren celera (100 g)
- 50 g prosa
- 1 glavica crvenog luka
- 2 čena belog luka
- 1 l vode
- so, biber
- peršun
- ulje
Ostatak recepta pročitajte na ovom linku.
Univerzalni recepept za super potaž
Ukoliko ste ljubitelj zdravih obroka odličan način da u jednom tanjiru unesete obilje vitamina i korisnih minerala jeste da pojedete tanjir toplog potaža od povrća.
Svaki potaž se pravi slično ili gotovo isto. Ovo je osnova.
Potrebno vam je povrće. U zavisnosti od toga za koje se povrće opredelite od toga zavisi koliko vremena će vam biti potrebno za njegovu pripremu.
Svo povrće dobro operite i očistiti. Potom ga nalijte da ogrezne vodom. Uključite šporet i kuvajte na srednjoj vatri oko pola sata. Nakon toga proverite da li povće kuvano. Ukoliko jeste ustinite ga štapnim mikserom ili u blenderu. Vratite ga u vodu u kojoj se kuvalo. Nakon toga dodajte začine po ukusu.
Na kraju možete dodati pavlaku za kuvanje ili kiselu pavlaku po ukusu. Ako volite kiselkast ukus možete dodati i nekoliko kapi limunovog soka.
Osim kao dekoracija peršunov list daje izuzetan ukus i miris svakom jelu pa i ovom potažu.
Potaž od brokolija
Sastojci:
- glavica brokolija
- glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- maslinovo ulje
- so, biber
- majčina dušica
Pripremu pročitajte na ovom linku
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
Izvor: stvarukusa.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem