Ako brinete za svoje zdravlje onda je ovo nešto što biste trebali da izbegavate. Ipak, kad su u pitanju salate i umaci ponekad je nemoguće napraviti ih bez njega.

Ukoliko već koristite majonez onda se bar potrudite da to bude domaća varijanta. Iako je poprilično masno, bar nema raznih veštačkih dodataka, kao što su konzervansi, pojačivači ukusa, arome, boje.

Za pripremu domaćeg majoneza vam je potrebno: 

2 jaja

1 kašika šećera

1 kašika limunovog soka (može i belo sirće umesto limunovog soka)

1 kašika senfa

1 kašičica soli

ulje (oko 1/2 litra)

Još je potrebno:

tegla od 720ml

štapni mikser

Priprema:

U suvu teglu stavite 2 cela jaja. Ukoliko ste u mogućnosti da nadjete "domaća organska" jaja, bilo bi idealno. Sa takvim jajima dobićete fantastičan žuti majonez. Dodajte zatim kašiku limunovog soka, kašiku senfa, kašiku šećera i kašičicu soli. Nakon toga, sve to nalijte uljem (otprilike dva prsta od vrha da ostane prazna tegla).

Zatim u teglu stavite štapni mikser do dna tegle. Uključite ga i laganim kratkim kružnim (gore-dole) pokretima vucite štapni mikser prema vrhu. Za tili čas, majonez će biti čvrsto umućen i spreman za dalju upotrebu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: zacarana-kuhinjica.blogspot.com