Gaspaćo je jedna od najpopularnijih letnjih čorbi, jer osvežava i lako se pravi. Pored čuvenog španskog jela, kada su napolju visoke temeprature, a jede vam se nešto lagano, poslužite odličnu supu od sočiva i spanaća. Možete je izblendirati i jesti kao čorbu, a ukus je neverovatan. Za to su zaslužni limun i različiti začini koji osvežavaju svako jelo.
Sastojci:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 srednji crni luk
- 2 velike šargarepe
- 3 čena belog luka
- 1 kašičica mlevenog kima
- 1/2 kašičice mlevenog korijandera
- 1/2 kašičice sveže mlevenog bibera
- 1/2 kašičice mlevene kurkume
- 340 g sočiva
- 8 šoljica pilećeg bujona
- 2 šolje iseckanog spanaća
- 1 do 2 limuna
- peršun ili mirođija
Priprema:
Zagrejte ulje u velikom loncu, pa dodajte seckani luk, šargarepu, so i kuvajte, povremeno mešajte, oko 5 do 7 minuta. Dodajte seckani beli luk, kim, korijander, biber i kurkumu i kuvajte još 30 sekundi. Sipajte sočivo koje ste prethodno potopili u vodi, a onda i bujon. Pojačajte temepraturu dok ne proključa, a zatim smanjite vatru i delimično poklopite i nastavite da kuvate dok sočivo ne omekša, oko 35 do 40 minuta. Zatim dodajte seckani spanać i kuvajte još 5 minuta. Sklonite sa šporeta i sipajte sok od limuna i seckani peršun ili mirođiju. Takođe, supu možete i da izblendirate štapnim mikserom.
Izvor: Stvar ukusa