Gaspaćo je hladna čorba od paradajza tipična za Španiju i Portugal. Pre 1492. godine, ona se nije pravila sa paradajzom, a ako pravite po originalnom receptu, potrebni su vam: stari hleb, beli luk, maslinovo ulje, so i sirće. Od 1492. počeo je da se dodaje paradajz, mada u Andaluziji postoji više vrsta gaspaća koje ne sadrže paradajz. Jedna vrlo popularna varijanta, tipična za Granadu i Malagu, je beli gaspačo ili ahoblanko koji sadrži bademe, hleb, beli luk, sirće i ulje.
Ako želite možete da dodate parče tost hleba, koji prvo malo namočite u vodi, pa iscekate i stavite u povrće. Možete da dodate seckano kuvano jaje ili pršutu.
Sastojci:
- 3-4 paradajza
- 1 manji krastavac
- 1 paprika
- 1 mladi luk
- 4 čena belog luka
Priprema:
Isekcajte povrće i stavite u posudu. Dobro posolite, prelijte maslinovim uljem i sipajte malo sirćeta. Lepo promešajte, zatovrite i ostavite u frižideru preko noći. Ujutru lepo izblendirajte, da dobijete kašastu smesu. Ukrasite čeri paradajzom, krastavcem...
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem