Brokoli sadrži sve potrebne vitamine i minerale za zdravlje našeg organizma. Odličan je za mršavljenje, jačanje kostiju, protiv prehlade. Prepun je vitamina C, a sadrži i veliku količinu vlakana i poboljšava varenje. Smanjuje holesterol u krvi, reguliše visok krvni pritisak. Prepun je minerala kalijuma, fosfora, gvožđa i hroma.
Mislimo da je ovo više nego dovoljno razloga da spremite čorbu od ovog čudesnog povrća.
Sastojci
- 2 šolje vode
- 4 šolje seckanog svežeg brokolija
- 1 šolja seckanog celera
- 1 šolja seckane šargarepe
- 1/2 šolje seckanog luka
- 6 kašika putera, na kockice
- 6 kašika brašna
- 3 šolje pilećeg bujona
- 2 šolje mleka
- 1 kašika mlevenog svežeg peršuna
- so
- 1/2 kašičice belog luka u prahu
Priprema:
Stavite vodu da provri. Dodajte brokoli, celer i šargarepu, kuvajte dok ne omekša. Procedite i ostavite povrće po strani.
U istoj šerpi propržite luk na puteru dok ne omekša. Umešajte brašno da dobijete glatku pastu. Postepeno dodajte bujon i mleko pa mešajte dok ne postane glatko. Dovesti do ključanja pa kuvati dok se ne zgusne.
Umešajte povrće i preostale sastojke. Kuvajte, povremeno mešajući, 15 minuta ili dok povrće ne omekša.
Izvor: Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom