Brokoli sadrži sve potrebne vitamine i minerale za zdravlje našeg organizma. Odličan je za mršavljenje, jačanje kostiju, protiv prehlade. Prepun je vitamina C, a sadrži i veliku količinu vlakana i poboljšava varenje. Smanjuje holesterol u krvi, reguliše visok krvni pritisak. Prepun je minerala kalijuma, fosfora, gvožđa i hroma.

Mislimo da je ovo više nego dovoljno razloga da spremite čorbu od ovog čudesnog povrća.

Sastojci

  • 2 šolje vode
  • 4 šolje seckanog svežeg brokolija 
  • 1 šolja seckanog celera
  • 1 šolja seckane šargarepe
  • 1/2 šolje seckanog luka
  • 6 kašika putera, na kockice
  • 6 kašika brašna
  • 3 šolje pilećeg bujona
  • 2 šolje mleka
  • 1 kašika mlevenog svežeg peršuna
  • so
  • 1/2 kašičice belog luka u prahu

Priprema:

Stavite vodu da provri. Dodajte brokoli, celer i šargarepu, kuvajte dok ne omekša. Procedite i ostavite povrće po strani.

U istoj šerpi propržite luk na puteru dok ne omekša. Umešajte brašno da dobijete glatku pastu. Postepeno dodajte bujon i mleko pa mešajte dok ne postane glatko. Dovesti do ključanja pa kuvati dok se ne zgusne.
Umešajte povrće i preostale sastojke. Kuvajte, povremeno mešajući, 15 minuta ili dok povrće ne omekša.

Izvor: Stvar ukusa