Sastojci:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 150 g crnog luka, sitno isečenog na kockice
- 2 čena belog luka, vrlo sitno naseckanog
- 1 l pilećeg ili povrtnog bujona
- 2 lovorova lista
- 250 g krompira, oljuštenog i isečenog na kockice
- 200 g kupusa, iseckanog
- 250 g karfiola, isečenog na male cvetove
- 1 kašičica morske soli
- 1 kašičica belog bibera
- 2 kašike krutona
- 1 kašika svežeg kopra
- crni biber
- 2 kašike pavlake
- šaka mirođije
Recept za čorbu od karfiola i kupusa:
Kako biste napravili ovu krem čorbu prvo u tiganju na jakoj vatri zagrejte maslinovo ulje pa propržite sitno isečen crni luk nekoliko minuta, a zatim dodajte sitno seckani beli luk i pržite dok ne zamiriše, a zatim prebacite u lonac.
U lonac na jakoj vatri sipajte litar pilećeg ili povrtnog bujona i dodajte lovorov list, krompir isečen na kockice, seckani kupus, cvetove karfiola, morsku so, beli biber, prokuvajte, pa smanjite na srednju vatru, poklopite i dinstajte 20-30 minuta dok povrće ne omekša.
Isključite vatru, ostavite da se čorba ohlad, a zatim prebacite tri četvrtine čorbe u blender i blendajte minut ili dva, dok ne postane kremasta. Preostalo mešano povrće prebacite u posudu.
Vratite kremastu mešanu čorbu u šerpu, probajte i prilagodite začine ako je potrebno, a zatim ponovo zagrejte dok ne bude vruća. Sipajte čorbu u činije, grabite povrće koje ste odvojili i rasporedite po činijama. Kašičicom stavite krutone, na vrh stavite nekoliko svežih grančica mirođije i malo crnog crnog bibera. Servirajte sa pavlakom i još mirođije. Možda ćete želeti da napravite i laganu čorbu od kelja i krompira.
Pročitajte kako se pravi raskošna krompir čorba sa slaninicom i pavlakom
BONUS VIDEO
StvarUkusa