Hladna jogurt čorba sa rotkvicama i krastavcem po ruskom receptu

Okroška je osvežavajuća, hladna ruska čorba koja spaja jogurt, sveže povrće i začinsko bilje u lagan i zdrav obrok.
Jogurt čorba sa rotkvicama i krastavcem po ruskom receptu Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 4 krastavca (sitno seckana)
  • 1 veza rotkvica (sitno seckana)
  • 2 srednja krompira (kuvana, oljuštena i iseckana na sitne kockice)
  • 4 tvrdo kuvana jaja (sitno seckana)
  • 3 struka mladog luka (i zeleni i beli deo), sitno seckana
  • ¼ šolje sveže mirođije (sitno seckane)
  • so po ukusu
  • 3 šolje hladnog jogurta
  • 1 šolja hladne gazirane vode

Priprema:

Osvežavajuća i lagana, ova hladna ruska čorba idealna je za tople dane. Priprema se bez kuvanja (osim krompira i jaja), prepuna je svežeg povrća, a osnova od jogurta i kisele vode daje joj blago kiselkast, osvežavajući ukus. Okroška je pravi spas kad vam se ne pali šporet, a želite zdrav i zasitan obrok.

Savet:

Za najbolji ukus, koristite punomasni jogurt i domaće rotkvice (ako ih imate) – biće hrskavije i aromatičnije. Čorbu možete unapred pripremiti, ali jogurt dodajte neposredno pre serviranja kako bi ostala lagana i penasta.

Pripremljeno povrće, jaja i mirođiju podelite u 4 činije. U svaku činiju pospite po ¼ kašičice soli. U bokalu pažljivo pomešajte jogurt i kiselu vodu – nemojte previše mešati da se ne izgube mehurići.

Sipajte po 1 šolju te mešavine u svaku činiju, preko povrća. Po želji dodajte po jednu kocku leda kako bi čorba ostala osvežavajuće hladna.

Poslužite odmah.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Recept za gustu čorbu sa šargarepom i rezancima Izvor: Instagram/corbatariflerii