Ova salata je odličnog ukusa, u njoj se nalazi više vrsta povrća, pa je to verovatno i razlog što nam nikada ne dosadi. Salata od mešanog povrća je i dekorativna pa možete poslužiti i uz neki svečani ručak.
Potrebno je:
- kupus
- šargarepa
- domaći krastavci
- paprika babura
- zeleni paradajz
Za preliv:
- 0,5 l sirćeta
- 1,5 l vode
- 5 kašika soli + so po potrebi
- 10 kašika šećera
- 1/2 kesice vinobrana
I ako volite možete dodati:
- biber u zrnu
- lovorov list
- drugo povrće po vašem izboru
Priprema:
Povrće dobro oprati tekućom vodom i odstraniti oštećenja (ukoliko ih ima). Krastavce je najbolje izribati četkicom za ribanje povrća i odseći im krajeve, šargarepu očistiti ljuštilicom, a paprikama ukloniti semenke i peteljke.
Oprano povrće narezati (ručno, pomoću renda, secka ili multipraktik aparata). Krastavce i šargarepu seći na kolutove, kupus naribati na ribež, a papriku seći na trakice. Ako volite zeleni paradajz isecite ga na tanke kriške ili na kolutove. Rezani kupus i krastavce je potrebno malo posoliti i ostaviti da puste sok, pa ih ovlaš rukom procediti.
Svo povrće izmešati i preručiti u odgovarajuću vanglu. U ovom koraku možete dodati i biber u zrnu, pa zajedno izmešati sa povrćem.
U međuvremenu, po ukusu skuvati kiseli preliv za salatu. Pomešati vodu i sirće, dodati so i šećer i ostaviti da provri. Mera za sirup je okvirno napisana, jer se ova salata radi po ukusu. Neko voli kiselije, neko slanije, a neko ne voli da stavi šećer.
Skuvanim, vrelim prelivom preliti povrće, prekriti folijom ili čistom kuhinjskom krpom, pa ostaviti da se hladi oko 12 sati. Ja obično sve to uradim uveče, prelivena salata mi odstoji preko noći, pa je tek sutradan stavljam u tegle.
Pripremite tegle (operite deterdžentom, dobro isperite i osušite, najbolje sterilišite u rerni). Za količinu od 5 kg povrća biće vam potrebno 9-10 tegli što zavisi od toga koliko sabijate povrće.
Procedite mešano povrće i ređajte u tegle. Između slojeva povrća možete staviti koje zrno bibera (ako to niste ranije učinili) i/ili lovorov list.
Vodite računa da u teglu treba da dođe i kiseli preliv za salatu, pa nemojte povrće jako sabijati.
Tečnost koja je ostala nakon ceđenja povrća (kiseli preliv za salatu) preručiti u šerpu u staviti da provri. Obavezno probajte da li je dovoljno kiselo, slano, slatko, jer sada možete korigovati ukus salate. U taj kiseli preliv staviti vinobran prema uputstvu sa kesice (obično je to jedna kesica na 10 kg povrća ili voća) i ostaviti još koji trenutak na šporetu.
Svaku teglu sa mešanom salatom preliti vrelim prelivom, staviti celofan, pa zatvoriti odgovarajućim poklopcem za tegle sa zavrtnjem.
Sve tegle zajedno “pretrpati”(umotati i prekriti stolnjacima, frotirima ili sl…) i ostaviti ih da se postepeno hlade. Kada se salata ohladila, tegle odložiti na police vaše ostave ili špajza i sačekati zimu.
Ako ipak ne možete da se uzdržite od jela onda ovako pripremljenu salatu možete jesti već posle 2-3 dana.
Takođe, treba imati na umu da je svaku zimnicu potrebno pratiti. U slučaju da se u nekim teglama pojave mehurići, u te tegle dodati još malo vinobrana (na vrh noža) staviti celofan, pa dobro zatvoriti teglu poklopcem koji se zavrće. Ovo se radi kako bi se sprečilo da se salata pokvari tokom zime.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: stasekuva.com
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu