Sezona šljiva uveliko je počela, te je treba iskoristiti na najbolji mogući način.

Sastojci:

1kg očišćenih šljiva

1kg šećera

1dl vode

manji limun

štapić vanile

listovi rozetle po ukusu

1l vode

10g sode

Priprema:

U veliku posudu nalijte litar vode i dodajte sodu bikarbonu. Oljuštene šljive potopite u rastvor i stavite da odstoji sat vremena, uz povremeno mešanje.

Pomešajte šećer sa šoljicom vode i napravite sirup. U njega dodajte isečen limun i štapić vanile i očišćene šljive i sve zajedno krčkajte na srednjoj vatri. Preporučuje se da smesu ne mešate, već da je s vremena na vreme protresete tokom kuvanja. Nakon 45 minuta proverite da li je slatko gotovo. Ukoliko nije, krčkajte ga još desetak minuta, tj. dok se smesa ne zgusne dovoljno. Rashlađeno slatko sipajte u tegle.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: opanak.rs