Sezona šljiva uveliko je počela, te je treba iskoristiti na najbolji mogući način.
Sastojci:
1kg očišćenih šljiva
1kg šećera
1dl vode
manji limun
štapić vanile
listovi rozetle po ukusu
1l vode
10g sode
Priprema:
U veliku posudu nalijte litar vode i dodajte sodu bikarbonu. Oljuštene šljive potopite u rastvor i stavite da odstoji sat vremena, uz povremeno mešanje.
Pomešajte šećer sa šoljicom vode i napravite sirup. U njega dodajte isečen limun i štapić vanile i očišćene šljive i sve zajedno krčkajte na srednjoj vatri. Preporučuje se da smesu ne mešate, već da je s vremena na vreme protresete tokom kuvanja. Nakon 45 minuta proverite da li je slatko gotovo. Ukoliko nije, krčkajte ga još desetak minuta, tj. dok se smesa ne zgusne dovoljno. Rashlađeno slatko sipajte u tegle.
Izvor: opanak.rs
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus