Oduvek se početkom jeseni pravila zimnica, ali ljudi imaju sve manje vremena, pa se zato odlučuju za kupovnu. Sada može da se nabavi odličan domaći ajvar ili pinđur, kao i pečene paprike, ali barene ne možete da kupite. Ako nikada niste pravili ili probali obavezno to učinite ove zime, jer sa pečenjem se slažu odlično. Kisele i osvežavajuće mogu da se jedu uz bilo šta. Što je najbolje od svega priprema ne oduzima puno vremena, pa ćete sigurno uspeti da se organizujete. 

Sastojci: 

  • 7 kg paradajz paprika
  • 3 l vode 
  • 1 l sirćeta
  • 1/2 l ulja 
  • 250 g šećera 
  • 250 g soli 
  • biber u zrnu 
  • 3-4 lovorova lista

Priprema:

U plastične posude sipajte vodu i sodu bikarbonu, pa ubacite cele paprike. Ostavite ih u vodi 15-20 minuta, pa svaku osušite čistom krpom. Zatim ih prepolovite na pola, očistitite semenke i skinite ako ima neki truli deo. Možete i sitnije da sečete, ali lepše je kada su krupni komadi. Vodu sipajte u šerpu i dodajte sirće, ulje, šećer, so, biber i lovor. Možete da dodate i konzervans ako želite. Kada voda proključa ubacite paprike koje ste proprali (čisto da sklonite semnke ako su ostale), pa kuvajte 2 minuta. Ne smeju da se prekuvaju. Ređajte u sterilisane tegle, plastikom ili drvetom ih sabijte i prelijte tečnošću u kojoj su se kuvale. Paprike moraju da budu skroz prekrivene da se ne pokvare. Ohladite na sobnoj temperaturi, pa čuvajte u frižideru ili na hladnom i mračnom mestu. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE