Ako volite zimnicu onda obavezno napravite barene paprike.

Oduvek se početkom jeseni pravila zimnica, ali ljudi imaju sve manje vremena, pa se zato odlučuju za kupovnu. Sada može da se nabavi odličan domaći ajvar ili pinđur, kao i pečene paprike, ali barene ne možete da kupite. Ako nikada niste pravili ili probali obavezno to učinite ove zime, jer sa pečenjem se slažu odlično. Kisele i osvežavajuće mogu da se jedu uz bilo šta. Što je najbolje od svega priprema ne oduzima puno vremena, pa ćete sigurno uspeti da se organizujete.
Sastojci:
- 7 kg paradajz paprika
- 3 l vode
- 1 l sirćeta
- 1/2 l ulja
- 250 g šećera
- 250 g soli
- biber u zrnu
- 3-4 lovorova lista
Priprema:
U plastične posude sipajte vodu i sodu bikarbonu, pa ubacite cele paprike. Ostavite ih u vodi 15-20 minuta, pa svaku osušite čistom krpom. Zatim ih prepolovite na pola, očistitite semenke i skinite ako ima neki truli deo. Možete i sitnije da sečete, ali lepše je kada su krupni komadi. Vodu sipajte u šerpu i dodajte sirće, ulje, šećer, so, biber i lovor. Možete da dodate i konzervans ako želite. Kada voda proključa ubacite paprike koje ste proprali (čisto da sklonite semnke ako su ostale), pa kuvajte 2 minuta. Ne smeju da se prekuvaju. Ređajte u sterilisane tegle, plastikom ili drvetom ih sabijte i prelijte tečnošću u kojoj su se kuvale. Paprike moraju da budu skroz prekrivene da se ne pokvare. Ohladite na sobnoj temperaturi, pa čuvajte u frižideru ili na hladnom i mračnom mestu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.