1. Paradajz oljuštiti, staviti u cediljku da se ocedi, pola sata, pa ga samleti. Ljute paprike očistiti od semenki i, takođe, samleti (nepečene). Slatke paprike ispeći, oljuštiti, očistiti od semenki i stavljati u cediljku. Paprike u cedilkci stoje dok se ne završi sa ljuštenjem, zatim ih samleti, zajedno, sa očišćenim belim lukom.
2. Samleveni paradajz i mlevene ljute paprike staviti u dublju posudu i kuvati, na srednjoj temperaturi, oko pola sata. Dodati pečene i samlevene paprike, sa belim lukom, ulje, šećer i vinsko sirće. Dobro promešati. Datu količinu soli nemojte dodavati odjednom. Treba oko 200 g soli, a vi dodajte prema vašem ukusu.
3. Ljutenicu kuvati, uz neprestano mešanje, još jedan sat. Za to vreme, tegle staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Sterilisati tegle 10-ak minuta. isključiti temperaturu, a tegle ostaviti u rerni.
4. Skuvanu ljutenicu (pri kraju kuvanja probati da li treba da se dosoli), sipati u zagrejane tegle, dobro zatvoriti, metalnim, zatvaračima i staviti ih, pod ćebe, dok se ne ohlade. Ovako pripremljena ljutenica može da vam dočeka i sledeću turu, naredne godine.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: http: recepti.com
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus